Sedaj se je treba osredotočiti na prizadevanja za umiritev konflikta, je poudaril nemški zunanji minister Heiko Maas. Naslednji sestanek pogajalcev normandijske četverice - Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije - bo po njegovih besedah v torek v Berlinu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je izpostavila, da je povabilo Klimkina v Bruselj pomembna politična gesta in znamenje podpore Ukrajini.

Spomnila je tudi, da je EU že obsodila rusko uporabo sile ob Kerškem prelivu ter pozvala k izpustitvi ukrajinskih mornarjev in ladij ter k spoštovanju načela proste plovbe v Azovskem morju.

Poleg tega je Mogherinijeva pojasnila, da preučujejo možnosti konkretnih ukrepov v podporo ukrajinskim mestom, ki čutijo najhujše ekonomske posledice zaradi ruskega ravnanja v Azovskem morju.

Tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar je izpostavil enotno obsodbo zadnjih ravnanj Rusije, ki je ponovno kršila mednarodno pravo, ter pričakovanje, da bo nemudoma izpustila člane posadke in sprostila plovbo v zalivu.

"Danes nismo izrecno govorili o uvajanju novih sankcij. Zdaj je pomembno predvsem, da izvajamo stalen, odločen in enoten pritisk na Rusijo, da osvobodi priprte člane posadke, da vrne ladje Ukrajini in da dopusti načelo proste plovbe," je poudaril Cerar.