Prav neverjetno je brati, česa vsega se lastniki psov oprimejo v boju proti zadahu svojih štirinožnih prijateljev. Med drugim, kot je pokazala raziskava, opravljena med 2000 lastniki psov, zapirajo straniščno školjko, da psi ne bi pili vode iz nje, hranijo pse s korenjem, jabolki in svežo meto, jim strižejo dlako na gobčku ali pa jim dajejo celo žvečilni gumi.

Zadah za nekatere normalno stanje psa

Polovica vprašanih v raziskavi, ki jo je naročil proizvajalec hrane za male živali Lily's Kitchen, meni, da ima njihov pes zadah, enako število jih misli tudi, da je to normalno stanje, ne pa simptom slabe ustne higiene psa oziroma nezdravega zobovja. Le petina vprašanih bi v primeru zadaha pomislila, da ima pes lahko zdravstvene težave, 60 odstotkov pa se jih je s to težavo že spopadalo, pri čemer jih je polovica uporabila priboljšek, ki je namenjen žvečenju. Tretjina anketirancev ni vedela, kako pogosto morajo čistiti pasje zobe, samo deset odstotkov pa jih je psa zaradi zadaha odpeljalo k veterinarju, saj jih večina misli, da je ta povezan s tem, kar pes jé, ne pa s tem, da je morda bolan.

Nekatere lastnike psov zadah ustavi pri tem, da bi se svojemu štirinožnemu prijatelju preveč približali (takih je glede na rezultate ankete 30 odstotkov), nekaterih pa neprijetni vonji ne motijo in pustijo psu celo, da jih liže po obrazu (40 odstotkov vprašanih), ne glede na to, kako močno jim smrdi iz gobca.

Začne se pri zobeh, konča se lahko pri srcu

Veliko ljudi se vseeno zaveda, da je ustna higiena pomembna, saj jih skoraj polovica svojega psa pelje na pregled zobovja vsaj enkrat na leto. Veterinarji opozarjajo, da lahko slaba ustna higiena pri psih privede do resnejših zdravstvenih težav, kot so vnetja dlesni, gnili zobje in težave pri grizenju hrane, bakterije pa se z zob in dlesni lahko tudi širijo na druge organe in poškodujejo ledvice, jetra in celo srce, kar se lahko reši samo z resnejšo operacijo in dolgotrajnim zdravljenjem.

»Srb za zdravje zob je del tega, da ste odgovoren pasji lastnik. Zobnim boleznim se je mogoče izogniti, če psa doletijo, pa lahko uničujoče vplivajo na zdravje psa, saj se bakterije z zob širijo skozi imunski sistem, posledica pa je tudi zadah,« je rezultate ankete komentirala Henrietta Morrison iz Lily's Kitchen. Dodala je, da je najboljši čas za to, da psa navadimo na ščetkanje zob, ko je še mladič.