Potem ko sta ljubljanska mestna občina in podjetje Europlakat, partnerja v javno-zasebnem projektu sistema izposoje mestnih koles Bicikelj, decembra lani uredila novo postajališče za izposojo koles v Kosezah, je skorajda natanko eno leto pozneje sistem Bicikelj spet dočakal manjšo širitev. Tokrat so terminal z dvajsetimi ključavnicami, kjer lahko kolesarji oddajo ali prevzamejo kolesa, uredili za Bežigradom. Postaja številka 59 je umeščena pred trgovino Lidl v ulici Bežigrad in že deluje.

Sistem za izposojo koles Bicikelj sta občina in Europlakat zagnala maja 2011, ko so odprli 30 postajališč s 300 kolesi. Do leta 2017 je število postaj postopoma zraslo na 38, dve večji fazi širitve mreže terminalov pa so uporabniki sistema dočakali lani, ko so uredili dvajset novih postajališč.

Do decembra letos je bilo tako po mestu razpršenih 58 postajališč, v obtoku pa 580 koles za izposojo. Kot zadnje so v sklopu lanske širitve uredili postajališče pri koseški tržnici. Postajo so sicer kmalu za tem začasno odstranili zaradi obnove tržnice, od oktobra letos pa koseško postajališče spet deluje. Skupaj z včeraj odprtim postajališčem za Bežigradom se je zdaj število terminalov, vključenih v sistem za izposojo koles Bicikelj, s prvotnih 30 povzpelo na 59.

S številom postajališč pa raste tudi uporaba sistema. Zadnji dnevni rekord je bil za zdaj dosežen 10. oktobra, ko si je v enem dnevu mestna kolesa izposodilo 6277 kolesarjev.

Širitev s pomočjo zasebnih investitorjev

Če bodo v prihodnje urejali nova postajališča, bodo tudi ta najbrž predvsem v bližini trgovin ali podjetij. Že ob lanskoletni širitvi sistema so na mestni občini namreč poudarili, da je (bila) ta zadnja po pogodbi o javno-zasebnem partnerstvu z Europlakatom, v prihodnje pa želijo k sodelovanju privabiti zasebne investitorje. »Glede na priljubljenost sistema in številne prejete pobude za njegovo nadaljnjo širitev si želimo, da bi čim več zasebnih investitorjev prepoznalo dobrobit sistema Bicikelj tudi za njihove stranke,« so takrat med drugim zapisali na občini.