Ali se še spomnite državnega sekretarja Marka Štrovsa, člana NSi v Janševi vladi? Malo za šalo je hotel pomiriti upokojence, da so pokojnine zagotovljene, pa je izjavil dobesedno: »Upokojenci se lahko bojite samo matilde.« Vsi mediji so zagnali vik in krik, da je Štrovs razžalil upokojence, in moral je zares takoj odstopiti. Zame je nezaslišana že trditev, da nas ima DeSUS za svoje (neumne) volilne ribe. Kje so sedaj mediji? Kje je sedaj predsednik Šarec? Kje je odstop Franca Jurše? Smo res postali že tako neobčutljivi za vse večje žalitve? Še več, politikov ni sram, da so žaljivi do nas, niti takrat, ko jim dokažemo, da so nestrokovni. To sem dokazal s svojim pismom javnosti z naslovom »Minister Erjavec, fiasko, velik fiasko« (Dnevnik 27. 11. 2018).

Ko je podoben strokovni zdrs napravila vlada Bratuškove (lestvica o kriznem davku), je takoj sprejela kritiko in preklicala uvedbo kriznega davka ter povečala DDV. Na njen strokovni zdrs je v Odmevih na TV SLO 1 opozoril Darko Končan, bivši državni sekretar (SD) na ministrstvu za finance. Takoj naslednje jutro je predsednica vlade RS umaknila strokovno nesprejemljiv predlog. Ko je vlada pred dnevi sprejela enak strokovni zmazek, predlog o petih razredih za upokojenski regres, pa se je minister Erjavec še hvalil s to strokovno neumnostjo. Tako daleč smo prišli, da se arogantni politiki posmehujejo še matematičnim zakonom, kaj se ne bi nam.

In kaj sta DeSUS in Erjavec naredila za upokojence? Ni dovolj prostora v pismih bralcev, da bi dokazal, da so njegove zasluge pičle, škoda za upokojence pa zelo velika. DeSUS ni nikoli zahtevala, da se ukine dohodnina od plač in pokojnin ter se ustrezno poveča prispevek za pokojnine in zdravstvo. Zaposleni so dolžni poskrbeti za svoje bodoče pokojnine in zato bi morali od svojih plač prispevati izključno samo za zdravstvo in ustvarjanje vedno večjega rezervnega sklada za bodoče upokojence. Prav nobene dohodnine iz plač in pokojnin! Družba se stara in konkurenca na globalnih trgih bo stalno večja. Zato morajo zaposleni poskrbeti samo zase in svojo bodočnost, za to, kar so sami osebno odgovorni zagotoviti, za svoje zdravstvo in svoje pokojnine. Na samem koncu je država, ki naj postane vitkejša, če si ne bo upala vzeti bogatim.

DeSUS in Erjavec dopuščata, da se pobira dohodnina po progresivni lestvici od revežev v višini 16 odstotkov in za malo boljše plače do 50 odstotkov. Potem ko pride ta denar v državno blagajno, pa država del tega z velikim poudarkom darežljivosti nameni za pokojnine. Kdaj je DeSUS ugotovila, da je to preprosto politična prevara, in zahtevala, da se vrnemo na stara izhodišča, ukinemo dohodnino in povečamo socialne prispevke za zdravstveni in pokojninski sklad?

Naj omenim samo še en velik greh DeSUS. Država je pred 25 leti močno progresivno obdavčila vse državne igralnice v Sloveniji in denar je končal v državnem proračunu. Seveda so vse igralnice razen Hita prihajale v izgube in te izgube so, vedno znova, z dokapitalizacijami pokrivali iz Kapitalskega sklada, kjer se je zbiral denar za pokojnine. Lepo, kajne, država je jemala iz pokojninskega sklada in DeSUS je bila tiho. In kje bi moral končati denar od državnega premoženja, ki ga država prodaja? Edini upravičenec do tega denarja je pokojninski sklad, ne državni proračun. DeSUS pa nič.

Ne borim se za ustvarjanje velikega pokojninskega sklada za sedanje upokojence, ampak za tiste, ki danes še delajo in plačujejo preveč od plač državi. Prav njim, mladim, moramo trdno zagotoviti, da bodo tudi oni nekoč prejemali dostojne pokojnine. Sedanje vlade, in DeSUS je vedno del njih, pa sporočajo mladim strokovnim kadrom naslednje: »Pojdite delat v tujino, v Sloveniji si ne boste prislužili pokojnine!« Ali niso taka sporočila pravzaprav sabotaža razvoja Slovenije? In DeSUS pri tem početju aktivno sodeluje.

Boris Nemec, Šempeter pri Gorici