Tako kot prva finalna tekma pokala libertadores med Boco Juniors in River Platom pred mesecem dni je tudi povratna postregla s štirimi zadetki, le da ti med ekipama tokrat niso bili enakomerno porazdeljeni. Potem ko je bil izid po rednem delu 1:1, so se zmage in naslova južnoameriškega klubskega prvaka po podaljšku razveselili nogometaši River Plata, ki so bili boljši s 3:1.

Čeprav zaradi kazni svojim nogometašem ob igrišču ni mogel pomagati, se je med junake zapisal tudi trener Riverja Marcelo Gallardo. Strateg je pri le 42 letih po Luisu Cubilli šele drugi trener v zgodovini, ki je pokal libertadores osvojil trikrat – dvakrat kot trener (leta 2015 in 2018) in enkrat kot igralec (1996). Odkar je Gallardo pred štirimi leti prevzel vodenje prvega moštva Riverja, je osvojil že deset lovorik in postal najuspešnejši trener v zgodovini argentinskega velikana. Na novo priložnost za osvojitev srebrnine mu sicer ne bo treba predolgo čakati, saj ga s klubom že prihodnji teden v Abu Dabiju čaka svetovno klubsko prvenstvo.

Nogometni zvezdniki okupirali VIP-lože

Medtem ko bodo navijači Riverja o nedeljskem dvoboju govorili še leta, Bocini pa ga bodo skušali čim hitreje pozabiti, bo nogometni javnosti ostal v spominu predvsem po prizorišču. Namesto na stadionu Monumental v Buenos Airesu je bil zaradi novembrskega napada na avtobus z Bocinimi nogometaši iz varnostnih razlogov preseljen na madridski Santiago Bernabeu. Španski varnostni organi so svojo nalogo opravili z odliko, saj do izgredov ni prišlo. Zasluge gredo okoli 4000 varnostnikom in policistom, kar je po žepu močno udarilo tamkajšnje mestne oblasti, ki jih bo organizacija celotnega spektakla stala vsaj 55 milijonov evrov. »Izvedeli smo, da v Španiji živi številčna argentinska populacija. Pravzaprav največja zunaj Argentine, zato smo se odločili, da ji omogočimo, da si tekmo ogleda v živo,« je sporno odločitev, da se tekma preseli 10.000 kilometrov stran od prvotnega prizorišča, opravičeval prvi mož južnoameriškega nogometa Alejandro Dominguez.

In čeprav so gledalci skoraj ves čas obračuna stali na nogah, pa je bil superclasico kljub temu oropan pristnega južnoameriškega navijaškega vzdušja. Vstopnice je namreč dobilo le po 5000 navijačev vsakega kluba, preostalih 20.000 pa so jih porazdelili med evropske privržence, pri čemer so imeli prednost pri nakupu člani Reala Madrida. Kot so zapisali pri BBC, je tekma močno spominjala na finale angleškega pokala ali svetovnega prvenstva, ko so navijači obeh moštev v manjšini, preostalim obiskovalcem pa je za končni razplet malo mar.

Med nevtralnimi gledalci se je sicer v VIP-ložah trlo nogometnih pomembnežev. Izpostaviti velja predsednika mednarodne in evropske nogometne zveze Giannija Infantina ter Aleksandra Čeferina, pa nogometne zvezdnike z Lionelom Messijem, Antoinom Griezmannom, Janom Oblakom in trenerjem Diegom Simeonejem na čelu.

Protesti okrnili francosko prvenstvo

V senci superclasica v španski prestolnici so konec tedna ostali obračuni v petih najboljših evropskih ligah. Zaradi množičnih protestov v Franciji je bilo konec tedna močno okrnjeno tamkajšnje elitno nogometno tekmovanje, saj so bile odigrane le štiri tekme. Iz francoske nogometne zveze so medtem že sporočili, da bodo odpadli dvoboji odigrani 15. in 16. januarja prihodnje leto.

Omeniti velja še spremembo pri vrhu v angleškem prvenstvu, do katere je prišlo po porazu Manchester Cityja proti Chelseaju in vnovični zmagi Liverpoola, ki je pri Bournemouthu zmagal s 4:0. S tremi zadetki je navdušil egiptovski napadalec Mohamed Salah, ki je po Luisu Suarezu in letu 2014 postal prvi nogometaš Liverpoola z doseženim hat-trickom v gosteh.