»Nikoli nisem niti pomislil, da bi ji vzel življenje. Dejanje zelo obžalujem in se globoko opravičujem. Vesel sem, da je še vedno med nami,« je na krškem sodišču dejal 71-letni Albin Mlakar iz Telč pri Sevnici, obtožen poskusa uboja sinove 46-letne partnerice Helene Virant julija letos. A ga je sodnik Gojmir Pešec hitro ustavil, češ da bo imel priložnost za to pri zaključnih besedah, ki pa jih še ni bilo.

Zagovornica Albina Krulc je namreč predlagala zaslišanje obtoženčeve partnerice, ki naj bi pojasnila, kakšen je Albinov odnos do žensk. Sodnik je predlogu ugodil, zavrnil pa je predlog postavitve izvedenca alkohologa. Po mnenju Krulčeve bi ta najbolje pojasnil, kako je alkohol vplival na obtoženčevo razumevanje samega dejanja in ali je pri obtožencu podana tolikšna odvisnost od alkohola, da bi lahko dejanje ponovil. Mlakar bi namreč rad sodbo pričakal v hišnem priporu.

Toda sodnik Pešec je menil, da je vsa ta vprašanja jasno obrazložil že izvedenec psihiatrije Rok Tavčar. Ta je med drugim dejal, da »če se okoliščine ne bodo spremenile in če bo obtoženi še naprej užival alkohol, ponovitvene nevarnosti ni mogoče izključiti«. Ugotovil je tudi, da naj bi bil Mlakar v času kaznivega dejanja v stanju rahle, ne pa bistveno zmanjšane prištevnosti. Na vprašanje, ali je mogoče, da se obtoženi ne spominja trenutka, ko naj bi zabodel Heleno, medtem ko se dobro spominja dogodkov pred in po tem, pa je Tavčar dejal, da takšna motnja ne obstaja. »Obtoženi je bil takrat v stanju povišanega stresa, nikakor pa ne gre za akutno stresno situacijo. Ta se običajno zgodi pri dolgotrajnem hudem stresu, česar pa v tem primeru ni bilo.« Kot je dejal, je v zadnjem letu ali dveh, odkar je Helena redno prihajala k hiši, večkrat prišlo do napetosti med njo in obtoženim, tudi zaradi hrane, toda ti konflikti niso bili tako intenzivni, da bi imeli resnejše posledice.

Tradicionalen odnos do žensk

Obtoženi naj bi imel po Tavčarjevih besedah precej »tradicionalen« odnos do žensk. Med drugim mu je v razgovoru dejal, da se »neka mula že ne bo vmešavala v njegovo gospodinjstvo«. Toda po mnenju zagovornice pri tem ne gre za obtoženčev slab odnos do žensk, ampak bolj za vprašanje prepada med generacijami. Mlakar je ob tem dejal, da se je do Helene obnašal tako, kot se je ona do njega, nikoli pa da ji ni imel namena vzeti življenja.

A očitno je bil tistega večera, ko se je po celodnevnem delu v vinogradu vrnil domov, zelo razburjen, ko je videl, da mu Helena ni pripravila večerje. Ves dan ni veliko jedel, pil pa naj bi precej. Na štedilniku je sicer bila pripravljena hrana, a ko si jo je hotel pogreti, naj bi ga Helena okarala, češ da je to kosilo za naslednji dan. S Heleno sta se sprla, večkrat naj bi jo udaril, nato pa zagrabil kuhinjski nož in jo zabodel hrbet. Za poskus uboja mu grozi do 15 let zapora. Sojenje se bo nadaljevalo 20. decembra.