Sodišče v Irkutsku na vzhodu Sibirije je nekdanjega policista Mihaila Popkova iz Angarska obsodilo na dosmrtno kazen zaradi umora 55 žensk in policista ter desetih posilstev. Zločini so se zgodili med letoma 1993 in 2007. Popkov že prestaja dosmrtno kazen zaradi umora 22 žensk. S tem ko so ga spoznali za krivega skupno 78 umorov, je postal serijski morilec z največ žrtvami v Rusiji v zadnjih sto letih. Na lestvici najhujših je presegel tudi najbolj zloglasne serijske morilce, kot sta bila Aleksander Pičuškin z 48 umori in Andrej Čikatilo, imenovan mesar iz Rostova, državljan X oziroma oče zla, ki je bil obsojen zaradi 52 umorov. Slednji naj bi bil tudi zločinski idol Popkova.

Danes 54-letnega Popkova so prijeli leta 2012, leta 2015 pa je dobil prvo dosmrtno kazen zaradi umora 22 žensk in poskusa umora še dveh. Mediji so ga poimenovali sibirski volkodlak, sibirska zver oziroma blaznež iz Angarska. Moril je, ko je bil še policist, in tudi pozneje po upokojitvi leta 1998. V času aretacije je delal kot varnostnik v Angarskovi naftni in kemični družbi ter pri nekem zasebnem podjetju. Preiskovalci so se dolgo neuspešno trudili raziskati vrsto nepojasnjenih zločinov v mestih Angarsk, Irkutsk in Usolje-Sibirskoje: trupla so odkrivali v gozdovih, poleg cest in tudi na lokalnem pokopališču. Med žrtvami je bilo veliko prostitutk, a tudi običajnih žensk, na primer učiteljica in prodajalka. Kriminalisti so sumili, da bi bil storilec lahko policist, saj mu je zelo dobro uspelo prikrivati sledove. Tako so se osredotočili tudi na svoje vrste. V obsežni preiskavi so z analizo DNK testirali 3500 nekdanjih in še službujočih policistov; na koncu so Popkova prijeli ravno na podlagi DNK-analize, povezali pa so ga tudi z vozilom znamke lada na štirikolesni pogon. Sledi pnevmatik tega avtomobila so namreč našli na več krajih zločinov.

Ženino varanje (ki ga ni bilo)

Med zaslišanjem je razložil, da se je imel za čistilca, domači Angarsk je želel očistiti prostitutk. Žrtve so mu kot policistu zaupale, ko jim je sredi noči ponudil prevoz. Ko pa so sedle v policijski, včasih pa tudi njegov zasebni avto, jih je odpeljal do gozda, posilil, potem pa še razmesaril – s sekiro, nožem, izvijačem in podobnim. Tudi tisti dve, ki sta napad preživeli, je hudo poškodoval. Po ugotovitvah policije je začel moriti zato, ker je v zabojniku za odpadke poleg svojega doma našel dva uporabljena kondoma. Posumil je, da ga žena vara, kar naj bi sprožilo zverinske umore. Pozneje se je sicer izkazalo, da soproga ni imela afere, tožilec pa je izjavil, da Popkov do ubijanja čuti patološko privlačnost.

Kmalu po aretaciji se je iz virov blizu policije izvedelo, da je priznal več umorov, ki jih prej sploh niso povezovali z njim. Kriminalisti so podrobno preučili več kot 350 podobnih zločinov in nato vložili novo obtožnico. Tudi teh žrtev, stare so bile od 16 do 40 let, se je lotil na enak način; najprej jih je spolno napadel, potem pa umoril. Po pisanju medijev so proti njemu zbrali veliko dokazov; niz grobnic, polnih ostankov ženskih trupel, morilno orožje oziroma orodje ter osebne predmete žrtev. Že v preiskavi so zaslišali okoli tisoč prič. Žrtve je ubijal na nedostopnih mestih, določena območja so morali celo izsušiti, da so jih lahko pregledali. Strokovnjaki so povedali, da ni duševno bolan, seksologi pa so ugotovili »nagnjenost k sadistični morilski maniji«. Po obsodbi za 22 umorov in dva poskusa je priznal še 59 umorov, vendar so ga zdaj obsodili za 56 tovrstnih kaznivih dejanj, saj jim treh primerov ni uspelo dokazati. Kot poročajo agencije, mu je sodišče z obsodbo na še en dosmrtni zapor tudi uradno odvzelo policijsko pokojnino.