Raziskovalec Siprija Siemon Wezeman je ob tem izpostavil, da so ruska podjetja od leta 2011 zabeležila pomemben porast prodaje orožja, kar je v skladu s povečanjem porabe Rusije za nakup orožja s ciljem modernizacije njenih oboroženih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na seznamu stotih največjih podjetij na svetu za proizvodnjo orožja v letu 2017 je deset ruskih, ki so prodala 9,5 odstotka vsega orožja na svetu v vrednosti 37,7 milijarde ameriških dolarjev (33 milijard evrov). S tem se je Rusija po prodaji orožja uvrstila na drugo mesto in z njega prvič po letu 2002 spodrinila Veliko Britanijo.

ZDA z 42 podjetji še naprej prodajo največ orožja na svetu. Lani se je njihova prodaja povečala za dva odstotka glede na leto 2016 na 226,6 milijarde dolarjev, kar pomeni 57 odstotkov celotne prodaje orožja v lanskem letu. Kot izpostavlja Sipri, gre pri tem zasluga predvsem nakupu orožja s strani ameriškega obrambnega ministrstva. Ameriško podjetje Lockheed Martin ostaja največji proizvajalec orožja na svetu, ki je v letu 2017 prodal orožje v vrednosti 44,9 milijarde dolarjev. Med deset največjih proizvajalcev orožja se je prvič uvrstilo rusko podjetje - Almaz-Antey, ki je lani prodajo povečalo za 17 odstotkov na 8,6 milijarde dolarjev.

Velika Britanija, največja proizvajalka orožja v Zahodni Evropi, je padla na tretje mesto s prodajo orožja v vrednosti 35,7 milijarde dolarjev. Britansko podjetje BAE Systems je četrto največje med stotimi največjimi proizvajalci orožja na svetu. Inštitut je tudi izpostavil, da je lani za 24 odstotkov narasla prodaja orožja turških podjetij, kar je odraz "ambicij Ankare za razvoj industrije orožja, ki bi zadostila njenim potrebam po orožju v želji, da bi bila manj odvisna od tujih dobaviteljic," je dejal raziskovalec Siprija Pieter Wezeman.

Podatki o Kitajski niso vključeni, saj niso dostopni, so še izpostavili v inštitutu. Dodali so še, da je lani globalna prodaja orožja narasla tretje zaporedno leto. Narasla je za 2,5 odstotka glede na leto pred tem.