Protesti rumenih jopičev so po ocenah centralnih bankirjev zarezali v aktivnost storitvenih dejavnosti, obrnjen trend beležijo tudi transport, restavracije in avtoservisi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Finančni minister Bruno Le Maire je že v nedeljo opozoril, da so protesti, ki so zajeli celotno državo, katastrofa. "To je katastrofa za trgovino, je katastrofa za gospodarstvo," je povedal medijem ob robu obiska trgovin v Pariz, ki so jih dan prej opustošili protestniki.

Protesti bodo po ministrovi oceni gospodarsko rast v zadnjem letošnjem četrtletju oklestili za 0,1 odstotne točke. Ob tem pa ni želel komentirati, da država v celem letu 2018 ne bo ustvarila takšne gospodarske rasti, kot je pričakovala vlada. "Trenutno ne nameravam revidirati številk, vendar pa bo gospodarska rast v zadnjem četrtletju zagotovo za 0,1 odstotne točke nižja," je dejal Le Maire in dodal: "Tega se ne da izmisliti. To je realnost za trgovce in obrtnike, ki se soočajo z razdejanjem svojih trgovin, vandalizmom in plenjenjem."

Vlada načrtuje, da se bo BDP letos okrepil za 1,7 odstotka. Francosko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju okrepilo za 0,4 odstotka, potem ko je bila rast tako v prvem kot drugem trimesečju 0,2-odstotna.