Status trenerja Zorana Barišića je bil osrednja tema ob gostovanju Olimpije v Novi Gorici. »Trener je toliko časa, dokler je tukaj. Z njim se pogovarjamo,« je bil skrivnosten 80-letni predsednik Olimpije Milan Mandarić, ko je v družbi najožjih sodelavcev (med njimi nismo videli Sebastjana Cimerotića) v gostinskem lokalu tik ob stadionu čakal na začetek tekme s prenovljeno zasedbo. Ilić (gleženj) in Kronaveter (stegenska mišica) sta bila zaradi poškodb na tribuni, Ivačič pa na klopi. Po tekmi je Mandarić vidno zadovoljen s prikazanim zapuščal stadion »Užival sem, ko sem videl poletno ekipo in mlade igralce, ki so nakazali podobo Olimpije v prihodnjem letu. Na sestankih v naslednjih dneh se bomo odločili, kakšna bo kadrovska zasedba kluba,« je pripomnil med hojo čez parkirišče proti avtomobilu.

Veselje v slačilnici Olimpije kot ob naslovu prvaka

Olimpija, ki ni bila v karanteni, je tokrat delovala kot ekipa od prve do zadnje minute. Ko se je poškodoval Zarifović (v vratu ga je zategnilo, da ni mogel obračati glave), je na mestu štoperja zaigral vezist Tomić, a niso izgubili ravnovesja v ekipi. Tudi Ilić in Kronaveter sta se v družbi Brkića po tekmi spustila v slačilnico, iz katere je odmevala pesem. Veselje ob zmagi je bilo takšno, kot da so osvojili naslov prvaka. Nogometaši Olimpije so s svojim obnašanjem poslali jasno sporočilo vodstvu kluba, da podpirajo 48-letnega trenerja. Ob vsakem doseženem zadetku so mu tudi stekli v objem.

Ko je Barišić po koncu tekme vsakega igralca posebej objel, smo to razumeli, kot da se je poslovil od njih. »Ne, ne. Gredo na počitnice. Zaželel sem jim prijetne počitnice in božične praznike. Bomo videli, kakšna bo moja prihodnost v Olimpiji. Imeli bomo še en, dva pogovora, nato boste novinarji prvi izvedeli, kaj smo se dogovorili. Rad imam Slovenijo, Ljubljano, Olimpijo, najbolj pa te igralce,« je pojasnjeval Zoran Barišić. Na vprašanje, če so po zmagi v Novi Gorici njegove možnosti za obstanek 50:50, je odvrnil: »Nismo na tržnici. Spoštujte, da trenutno ne bom povedal nič.«

Za Barišića in igralce so bili dogodki po blamaži v Kidričevem velik izziv. Navdušen je bil nad odzivom ekipe. »Pokazali smo, da igramo lep in dober nogomet. Ko smo prevzeli ekipo, je bila fizično, psihično, tehnično in taktično na tleh, celo pod preprogo. Uspeli smo se dvigniti in igrali smo najlepši nogomet v Sloveniji, čeprav rezultati vedno niso bili takšni. Za Olimpijo je pomemben celoten paket z rdečo nitjo od dečkov od 13 let do članske ekipe, ne glede kdo bo trener. Vsak v klubu mora vedeti, kaj in kako je treba delati v dobro Olimpije, da bo dolgoročno uspešna,« je bil zgovoren Barišić.

Olimpija je bila vso tekmo za razred boljša od Gorice. Andrej Vombergar je dosegel dva zadetka, Stefan Savić je priigral enajstmetrovko in dosegel gol z glavo, Dino Štiglec je asistiral za dva gola. »Čudna so nogometna pota. Nisem se počutil dobro, a sem dosegel dva gola, medtem ko sem bil v Kidričevem razigran, pa žoga ni hotela v gol,« je povedal Andrej Vombergar. Je na vrhu lestvice strelcev z desetimi goli, čeprav je začel igrati šele konec avgusta, saj so ga pred tem šikanirali trenerski analfabeti iz Srbije. »Deset golov bi bil sijajen izkupiček tudi, če bi igral od začetka prvenstva. Glede na to, kaj sem vse preživljal, sem zelo ponosen. Spomladi me zanima naslov najboljšega strelca lige, za kar bom potreboval pomoč soigralcev,« je povedal Andrej Vombergar, ki je sinoči odletel domov v Argentino.

Srebrnič ima čisto vest

V vratih je bil Nejc Vidmar, ki bo spomladi očitno tudi kapetan Olimpije. Po nepotreben je zakrivil enajstmetrovko, saj si je Filipović dal predolg predložek, da bi ogrozil ljubljanski gol. »Z naših ramen je padlo veliko breme po vsem, kar se je dogajalo v minulih dneh, ko ni bilo lahko biti igralec Olimpije. Ta zmaga je za vse nas igralce, tudi tiste, ki niso igrali, pa so bili najzaslužnejši za lovorike, kot sta Kronaveter in Ilić, ter strokovni štab. Glede trenerja bodo odločali drugi. Mi smo sprejeli vsakega trenerja in garali, nikogar nismo bojkotirali,« je bil diplomatski 29-letni Nejc Vidmar.

Gorica je na zadnjih sedmih tekmah osvojila le točko. Po dobrem začetku sezone je zapadla v krizo po izpadu v četrtfinalu pokala proti Muri. Tekma je bila tudi kvalifikacijska za obstanek trenerja Srebrniča. »Olimpija je zmagala zasluženo. Fantje so pokazali maksimum, kar so sposobni. Ker ekipa ni v najboljšem stanju, se je bilo težko izvleči iz krize na tej tekmi. Začetek prvenstva je bil predober, zato so bila pričakovanja previsoka glede na zasedbo ekipe. Ima potencial, a da bi prišli do četrtega mesta, bi se moralo pokriti veliko stvari. Trener je prvi na udaru, a imam čisto vest. Sam priznam, da na koncu jeseni ni bilo dobro,« je povedal trener Gorice Miran Srebrnič.