Gurke so etnična skupina, ki živi v Nepalu in severni Indiji, ime pa so dobili po hindujskem vojaku svetniku Guru Gorakhnathu. Gurke so sinonim za odlične najemniške vojake, tako v indijski kot britanski vojski. Nirmal Purja upravičuje njihov sloves. Enajstega novembra, ko so po vsem svetu prirejali spominske slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, je splezal na himalajsko goro Ama Dablam (6812 metrov). Na vrhu »himalajskega Matterhorna« je položil venec iz makovih cvetov in se s salutiranjem ter minuto molka poklonil spominu žrtev vojne, svojo kratko »komemoracijo« pa je v živo prenašal prek svojega profila na instagramu in facebooku.

Petintridesetletni Purja, ki ga kličejo tudi Nims, se je rodil v nepalski pokrajini Dhaulagiri, z izobrazbo inženirja se je britanski brigadi gurk pridružil kot vodnik leta 2003, od tam pa je prestopil h kraljevi mornarici. Lani se je upokojil. V zadnjih šestih letih je uspešno vodil sedem odprav na himalajske osemtisočake in za svoje »izjemno delo« pri planinarjenju v visokih gorah prejel odličje angleške kraljice. Ustanovil je tudi svojo agencijo za himalajske odprave, Elite Himalayan Adventures.

Poleg tega, da je vodil vojake na vrh najvišje gore na svetu, je letos organiziral strokovno odpravo, med katero se je usposabljalo jedro inštruktorjev gurk za naslednjo generacijo vojakov planincev, obenem pa so proslavili 200-letnico zvestobe gurk in njihove službe britanski kroni. Nirmal Purja je tudi nosilec hitrostnega rekorda v plezanju na Everest (8848 metrov), Lotse (8516 metrov) in Makalu (8463 metrov). Na te tri osemtisočake se je lani povzpel v petih dneh.

V eni sezoni na vseh štirinajst

Mediji so lansko pomlad največ poročali o dosežku španskega ultratekača in alpinista Kiliana Jorneta, ki je konec maja po severni tibetanski strani brez dodatnega kisika in uporabe fiksnih vrvi dosegel vrh Everesta v 26 urah, se potem spustil do višinskega tabora ABC in se od tam še enkrat povzpel na vrh najvišje gore. Za svoj drugi vzpon je porabil pičlih 17 ur.

Dosežek gurke Purje je morda še večji: najprej je 15. maja splezal na Everest in se vrnil v bazni tabor na južni strani gore. Potem je moral čakati dvanajst dni na izboljšanje vremena. Sedemindvajsetega maja se je ponovno povzpel na vrh Everesta, se vrnil v bazni tabor in se takoj odpravil na sosednji Lotse. Ob tem je dosegel najhitrejši čas zaporedne osvojitve Everesta in Lotseja: obe gori je preplezal v desetih urah in petnajstih minutah. Prejšnji rekord je izboljšal za več kot dvajset ur. Dva dni pozneje se je iz baznega tabora pod Everestom odpravil s tremi šerpami proti Makaluju. Prvega junija je ob 9.20 že stopil na njegov vrh.

Prihodnje leto namerava hrabri gurka zbrati več kot milijon angleških funtov. Denar želi nameniti dobrodelnim organizacijam, pomagati želi tudi vojnim veteranom in lokalnim dobrodelnim organizacijam v Nepalu. Prav tako namerava v prihodnjem letu izvesti neverjeten himalajski podvig: njegov cilj je, da se v eni sami sezoni, ki v Himalaji traja sedem mesecev (z vmesno prekinitvijo zaradi poletnega monsuna), povzpne na vseh štirinajst himalajskih vrhov. Sedanji svetovni rekord za te zaporedne vzpone znaša sedem let, 11 mesecev in 14 dni.