Tisto malo, ponižujoče nizko vsoto, ki jo je vlada odobrila za povišanje pokojnin, bi razdelil »pravično«. Vzel bi enemu upokojencu (tistemu, ki še ima kolikor toliko primerno pokojnino za dostojno življenje) in dal drugemu, ki ima premalo. Takšno »reševanje« bo vodilo do tega, da bomo čez nekaj let vsi upokojenci prejemali enako nedostojne pokojnine.

Pokojnine niso in ne morejo biti socialna kategorija, temveč so med delovnim obdobjem pridobljena, vplačana pravica. Delali pa smo na različno odgovornih delovnih mestih, dobivali različno visoke plače in vplačevali različno visoke prispevke za svojo pokojnino. Zato ni sprejemljivo, da sploh sprejmemo in se zadovoljimo z od vlade dodeljeno miloščino, ki si jo potem solidarno razdelimo. Takšno razmišljanje, celo med upokojenci samimi, ne vodi v izboljšanje njihovega sramotnega položaja.

Upreti se moramo nečednim odločitvam vlade in zahtevati, da smo tudi upokojenci enakovredni državljani Slovenije. Moramo, kot je v četrtek, 29. novembra 2018, v Dnevniku zapisal gospod Janez Turk, »najti nekoga, ki bi nas v bodoče zastopal in branil pred skopuško in nepravično vlado, za katero so, kot kaže, nekateri zakoni in zakonska določila ter dogovori brezpredmetni«.

Če pa bomo tudi upokojenci sami (v želji po pravičnosti) razmišljali o pokojnini kot socialni kategoriji, se stvari zagotovo nikoli ne bodo uredile.

Mira Kofler, Škofja Loka