Churrosi, ki so letos – vsaj tako se mi zdi – začarali Slovenijo, so malo podobni našim krofom, le da je priprava 100x lažja! V Španiji churrose postrežejo s čokoladno pomako ali vročo čokolado in te tradicije ne smemo prekiniti. Čeprav so churrosi super tudi brez pomake, so – bodimo odkriti – še boljši z njo.

Pred opisom postopka priprave pa še nekaj drugih idej za letošnjo decembrsko sladkanje:

- veganska čokoladno-kokosova tortica,

- slastne, v merlotu poširane hruške z maskarpone kremo,

- čudovito enostavna čokoladna mousse torta,

- bučna rulada s kremnim namazom,

- tajski mangov suši s kokosovim rižem,

- čokoladno-avokadovi trufli.

Pa pojdimo k današnjim churrosom. Ti mali churrosi so fenomenalni. Poglejte si, kako jih pripravite:

Korak 1: Priprava enostavnega paljenega testa

Testo za pripravo churrosov imate pripravljeno v dobrih 15-ih minutah! Brez dooolgega čakanja, brez kompliciranih postopkov in brez posebnih sestavin. Potrebujete le vodo, maslo, moko in jajca! Najprej v vodi stopite maslo, v masleno mešanico vmešate moko in počakate 10 minut. Nato v maso postopoma dodajate jajci in to je to!

Korak 2: Cvrtje

Olje morate segreti na 175°C, da je res vroče. Seveda pazljivo! Nato pa male kačice s čistimi škarjami narežete v olje in približno 5 minut cvrete, da se lepo zlato obarva. Za cvrenje uporabite rastlinsko olje, priporočamo kar repično olje. Po pečenju pa olje precedite, ohladite in shranite do naslednjič!

Korak 3: Okraševanje

Ocvrte churrose najprej položite na kuhinjsko brisačo, nato pa povaljajte v mešanici sladkorja in cimeta. In churrrosi so pripravljeni!

Korak 4: Pomakanje v čokoladno pomako

Za pomakanje churrosov čokoladno pomako pripravite tako, da najprej segrejete smetano, potem pa vanjo položite čokolado, malo soli in po želji še kave, malo počakate in nato zmešate v svilnato pomako.

Vidite? TAKO enostavno je to. Potrebujete le kakšnih 20 minut in fenomenalna sladica je pripravljena. Ker potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, lahko to sladico pripravite tudi za nenapovedane goste. Obljubimo, da bodo navdušeni tudi nad spremljanjem same priprave.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za približno 4 osebe):

Sestavine za paljeno testo:

250 ml vode

75 g masla

125 g pšenične bele moke

2 jajci

1 žlička vanilijeve paste ali esence

Sestavine za okraševanje:

2 žlički cimeta

2 žlici sladkorja

Sestavine za čokoladno pomako:

125 ml sladke smetane

170 g (temne) čokolade

1 žlička vanilijeve paste ali esence

1 žlička kave (neobvezno, a priporočljivo)

ščepec soli

PRIPRAVA

V kozico z vodo dajte maslo in segrevajte, da zavre in se maslo stopi. Vmešajte moko, da mešanica postane kepa in odstopa od kozice. Odstranite s štedilnika in pustite, da se 10 minut hladi. Nato v kepo umešajte najprej eno jajce, nato pa še drugo in obakrat zelo dobro premešajte.

Čokoladno omako pripravite tako, da najprej segrejte sladko smetano, potem pa vanjo umešajte čokolado, vanilijevo pasto, sol in kavo in dobro premešajte, da se čokolada stopi in postane svetleča.

Testo prenesite v vrečko z zvezdastim nastavkom.

Olje segrejte na 175°C, nato pa v segretega polagajte po približno 5 cm velike kose testa – prekinite jih s čistimi škarjami. Cvrite jih približno 5 minut, medtem jih enkrat obrnite.

Sladkor zmešajte s cimetom, nato pa razporedite na plitek krožnik. Pečene churrose položite na cimetov sladkor in jih povaljajte.

Še tople churrose (čeprav so odlični tudi sobne temperature!) postrezite s toplo (pravzaprav je dovolj, da je le tekoča) čokoladno pomako in uživajte.