Mišljen je bil kot večja različica razreda A, ki se je tedaj še ponašal z enoprostorsko in ne zdajšnjo kombilimuzinsko zasnovo, pri Mercedesu pa so ga, ker je bilo in je še vedno moderno skoraj vsakemu avtomobilu tako ali drugače dodati športni pridih, oglaševali kot »sports compact tourer«. Avtomobil se je med kupci prijel, in to celo nad pričakovanji, saj je bil marsikje, tudi pri nas, v več letih najbolj prodajan primerek znamke.

15 cm

je razlika v dolžini med prvo in najnovejšo, tretjo generacijo mercedesa razreda B. Prva je v dolžino merila 4,27 metra, druga 4,36, tretja pa 4,42 metra. Pri tem je zanimivo, da se je kljub dolžinskim prirastkom z vsako generacijo skrčil prtljažnik. V prvi generaciji je imel ta namreč kar

544 l

osnovne prostornine, v drugi že kar 56 litrov manj (488), v zadnji, ki bo na naše ceste zapeljala februarja, pa je B izgubil še 33 litrov, a je njegovih (najmanj) 455 litrov še vseeno (preverjeno) zelo uporabnih. Pri tem bo od sredine prihodnjega leta B na voljo tudi z vzdolžno pomično zadnjo klopjo, pri čemer se bo osnovna prostornina lahko povzpela do kar 705 litrov.

5 zvezdic (*****)

je na testnih trčenjih EuroNCAP leta 2011 prejela druga generacija mercedesa B in si v kategoriji varnosti odraslih potnikov takrat prislužila kar 97 odstotkov vseh možnih točk. Ko so testirali prvo generacijo (2006), enotne ocene še ni bilo, je pa dobila 5 zvezdic za varnost odraslih potnikov, 4 od petih za varnost otrok in 2 od štirih za varnost pešcev.

Tudi v električni različici

V sodelovanju s Teslo je Mercedes v drugi generaciji predstavil in nekaj časa, med letoma 2014 in 2017, prodajal tudi električno različico razreda B. Poganjal jo je električni motor z močjo 132 kilovatov, s polno baterijo je bilo mogoče prevoziti do 200 kilometrov, šlo pa je za sploh prvi množično proizvajan Mercedesov avto na električni pogon. A nad njim kupci niso bili ravno navdušeni, saj so jih pokupili le okoli 4000.

»Mercedes B je prvak med kompaktnimi avtomobili, saj zdaj ponuja asistenčne sisteme na stopnji razreda S. Namenjen je mladim družinam in vsem drugim, ki cenijo prilagodljivost, udobje med vožnjo in varnost.«

Britta Seeger, Mercedes

1,5 mio.

in še nekaj več mercedesov razreda B so prodali od predstavitve leta 2005, skupaj z razredom A, ki je bil leta 1999 začetnik udejstvovanja znamke v segmentu, pa je Mercedes prodal več kot 6 milijonov kompaktnih vozil.

3458

primerkov so po podatkih uvoznika doslej v nepolnih 14 letih prodali pri nas.