Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, so storitev vzpostavili v četrtek, a je bila v prvih dneh zaradi postopnega zagona omrežja na voljo le nekaterim. Paket, ki vključuje štiri gigabajte podatkov, stane 30 dolarjev (26 evrov), kar je enako višini povprečne mesečne plače.

»Cene so nekoliko visoke, a se bodo sčasoma, ko bodo ponudniki pridobili več uporabnikov, morda znižale,« je za AFP ocenil eden od Kubancev.

Medtem ko bodo Kubanci šele spoznavali vse prednosti tehnologije 3G, je v razvitih državah že več let na voljo tehnologija naslednje, četrte generacije, znana pod kratico 4G. V mnogih državah preizkušajo tudi že tehnologijo 5G, ki predstavlja nov mejnik v hitrosti prenosa podatkov.

Po uradnih podatkih kubanskih oblasti mobilni telefon uporablja okoli 5,3 milijona prebivalcev, kar je slaba polovica vseh Kubancev. Leta so se zanašali na območja z brezplačnim brezžičnim internetom na javnih območjih, kjer je bilo po navedbah AFP pogosto mogoče videti na stotine ljudi, ki so bili na tak način lahko v stiku s Kubanci, živečimi v tujini.

Teh je okoli dva milijona in pogosto so prav oni tisti, ki svojim rojakom v domovini plačujejo telefonske račune. V državi je po uradnih podatkih tudi 670 spletnih kavarn, kjer internetna povezava stane dolar na uro.