Kanadski tožilec John Gibb Carsley je razložil, da je Kitajka zavajala ameriške banke, ko jim je zagotavljala, da podjetje iz Hongkonga SkyCom, ki je sodelovalo z iranskim mobilnim operaterjem, ni povezano s Huaweijem. Hčerka ustanovitelja podjetja Huawei Rena Zhengfeija, ki je tudi podpredsednica upravnega odbora, je ameriškim finančnim ustanovam zagotovila, da so SkyCom prodali leta 2009 in ameriške banke so potem menda preko Huaweija, ki je bil v bistvu še vedno lastnik SkyComa, nevede kršile sankcije proti Iranu.

Carsley je od sodišča zahteval, naj zavrne izpustitev po varščini, ker ima Wanzhou na voljo neomejena finančna sredstva, ki jih bo uporabila, da pobegne iz Kanade na Kitajsko. Njen odvetnik David Martin je dejal, da bogastvo ne more biti razlog za zavrnitev varščine in zagotovil, da njegova stranka ne bo osramotila očeta, podjetja in Kitajske z begom. Sodišče se ni odločilo in je nadaljevanje prepira premaknilo na ponedeljek, 46-letna Kitajka pa ostaja v priporu.

Aretirali so jo na poti iz Hongkonga v Mehiko, ko je zamenjevala letalo. Newyorško zvezno tožilstvo je izdalo nalog za njeno aretacijo 22. avgusta in Carsley je dejal, da se je tega dobro zavedala, saj se je od takrat izogibala ZDA, čeprav ima v Bostonu na šolanju sina najstnika. V primeru obsodbe ji za vsako točko obtožnice grozi do 30 let zapora.

Aretacija je dodatno napela odnose med ZDA in Kitajsko. Bela hiša zatrjuje, da Trump ni vedel za to, ko se je v soboto v Buenos Airesu sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, vendar pa je to izjavo pokvaril Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, ki se je pohvalil, da je vedel za aretacijo. Kanada se Kitajski opravičuje, da je pač pravna država in se je morala odzvati na nalog za aretacijo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov jo je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obsodil. Dejal je, da gre za še en primer politike, ki jo večina normalnih držav in ljudi zavrača. Gre za politiko, ki je usmerjena na eksteritorialno aplikacijo nacionalne zakonodaje. Wanzhou naj bi namreč kršila ameriške in evropske sankcije proti Iranu, s katerim je Huawei posloval med leti 2009 do 2014.