Ziemiak je prejel slabih 63 odstotkov glasov podpore okoli tisoč delegatov, kar po oceni nemške tiskovne agencije dpa kaže na razočaranje. Ziemiak se je po izvolitvi navzočim zahvalil z besedami: »Zahvaljujem se vam za ta iskreni rezultat.«

33-letni dosedanji vodja Mlade unije je v svojem predstavitvenem govoru pozval k preporodu stranke »z jasno usmeritvijo in jasnim jezikom«. »Biti moramo stranka pravne države,« je dejal.

Ziemiak lahko na tem položaju, ki ga bo prevzel neposredno od nove predsednice stranke, pomaga ponovno pridobiti več mladih za vstop v stranko, je svojo izbiro utemeljila Kramp-Karrenbauerjeva.

V stranki so z napetostjo čakali na odločitev, koga bo Kramp-Karrenbauerjeva predlagala za novega generalnega sekretarja.

Ziemiak velja za prijatelja zdravstvenega ministra Jensa Spahna, ki se je prav tako potegoval za položaj predsedujočega stranki. Kramp-Karrenbauerjeva bi lahko z njegovo izbiro nagovorila tako mlajše člane stranke kot tudi konservativne kritike politike dosedanje predsedujoče Merklove, navaja dpa.

Delegati so sicer v petek z veliko večino podprli predlog predsedstva stranke o potrditvi globalnega dogovora Združenih narodov o migracijah. Kanclerka Merkel bo s to podporo v ponedeljek odpotovala v Maroko, kjer naj bi države članice Združenih narodov potrdile dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Gre za prvi medvladni dogovor o migracijah na mednarodni ravni.