Comey se je nameraval nalogu za zaslišanje za zaprtimi vrati postaviti po robu na sodišču. Zahteval je javno zaslišanje, da republikancem prepreči selektivno spuščanje informacij v javnost in zavajanje. Od tega je potem odstopil, ko so mu dovolili, da opiše zaslišanje, ko bo objavljen prepis, kar naj bi se zgodilo kmalu. Zato se seveda zastavlja vprašanje, zakaj zaslišanje ni bilo javno.

»Za božjo voljo, govorimo o elektronski pošti Hillary Clinton,« je po šestih urah zaslišanja dejal Comey, ki je kot direktor FBI vodil preiskavo njene elektronske pošte pred volitvami. Dovolj površno in svojeglavo, da je politično pomagal njenemu nasprotniku Donaldu Trumpu na predsedniških volitvah 2016, vendar pa republikanci to zadevo po javnih pozivih Trumpa še naprej pogrevajo, čeprav FBI ni odkril nič nezakonitega.

»Tole je bila seveda izguba časa, ker je edini namen zamegljevanje prave preiskave. Nobenega dokaza ni o kakšni pristranskosti FBI in podobnih neumnostih,« je povedal newyorški demokrat Jerold Nadler, ki januarja prevzema predsedovanje pravosodnemu odboru in dobiva v roke pooblastila za izdajo pozivov na zaslišanja. Nadler je opozoril, da Trump nenehno ovira in napada preiskavo ruskega vpletanja v volitve, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller.

Comey meni, da Barr spoštuje integriteto ministrstva

Tudi Comey, ki je bil med tarčami Trumpovega rafala tvitov proti preiskavi v petek zjutraj, je dejal, da bi se moral vsak Američan zamisliti nad tem. Takšni napadi na pravosodni sistem naj bi bili globoko zaskrbljujoči. Je pa pohvalil Trumpovo odločitev, da na položaj pravosodnega ministra ZDA imenuje Willliama Barra, za katerega Comey meni, da spoštuje integriteto ministrstva. Barr je sicer v preteklosti dajal izjave proti Muellerjevi preiskavi v smislu, da bi bilo potrebno preiskovati Clintonovo in njene posle z Rusi, ki so menda hujši kot Trumpovi.

Republikanci z zaslišanjem Comeyja niso bili zadovoljni in mislijo zadevo peljati še najmanj enkrat, preden izgubijo oblast in možnost izdajanja pozivov. Pritoževali so se, da je imel Comey s seboj osebnega odvetnika in odvetnika pravosodnega ministrstva, ki mu je svetoval, naj ne odgovarja na številna vprašanja. Demokrati so povedali, da je Comey odgovoril na vse, kar je bilo pomembno, Comey pa je dejal, da se bodo ljudje ob branju prepisa zaslišanja dolgočasili, ker ni v njem nič novega.