Italijanski predsednik Sergio Mattarella je družinam žrtev že izrazil sožalje in zahteval temeljito preiskavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. »Državljani imajo pravico do varnosti, tako na delovnem mestu kot tudi na krajih, kjer se zabavajo,« je še sporočil predsednik.

V italijanski poslanski zbornici, kjer danes poteka razprava o proračunu, so se žrtev nesreče spomnili z minuto molka. Nesreča je tudi oživila razpravo o varnosti italijanskih diskotek, ki so znane potem, da so pogosto prizorišče nasilja in nezakonitih poslov.

Med smrtnimi žrtvami pet mladoletnikov

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je med smrtnimi žrtvami pet mladoletnih najstnikov, tri dekleta in dva fanta, ter mama, ki je na koncert spremljala svojo hčerko. Ranjenih naj bi bilo okoli 100 ljudi, od tega 12 huje. Dve hudo poškodovani osebi naj bi bili v smrtni nevarnosti.

»Vzrok za nesrečo bi lahko bila razpršitev jedke substance, zaradi katere so mladi začeli bežati in hoditi drug po drugem. Na žalost je umrlo šest oseb, več deset jih je ranjenih,« so na twitterju objavili gasilci.

Po navedbah lokalnih medijev je bilo v lokalu Modra laterna v mestu Corinaldo na Jadranski obali okoli tisoč ljudi, ki so bili na koncertu italijanskega raperja Sfere Ebbaste. Nesreča se je zgodila ob 1. uri zjutraj.

Zasilni izhodi zaklenjeni

»Plesali smo in čakali na začetek koncerta, ko smo zavohali jedek smrad. Pohiteli smo proti zasilnim izhodom, a so bili zaklenjeni in varnostniki so nam rekli, da moramo nazaj,« je za medije povedal 16-letnik, ki so ga po nesreči odpeljali v bolnišnico.

Tokratna nesreča spominja na množično paniko pri prenosu finala nogometne lige prvakov na osrednjem trgu v Torinu junija 2017, ki je zahtevala smrtno žrtev in več kot 1500 ranjenih. Takrat so mladi pripadniki neke kriminalne tolpe med gledalce razpršili dražilni plin, kar je sprožilo paniko med prisotnimi.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v odzivu na nesrečo zahteval pojasnila in dejal, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi. »S 15 leti nihče ne bi smel umreti na tak način,« je v Rimu dejal Salvini in napovedal minuto molka na napovedani prireditvi njegove stranke v Rimu.

»Dolžnost je, da najdemo odgovorne za šest smrtih žrtev, tiste, ki so zaradi zlobe, neumnosti ali lakomnosti večer zabave spremenili v tragedijo,« je še dejal italijanski notranji minister.