»To je črn dan za svobodo na Madžarskem in črn dan za akademsko svobodo.« S temi besedami je predsednik Srednjeevropske univerze Michael Ignatieff pospremil napoved njihove univerze, da bo zaradi političnih pritiskov madžarske vlade prihodnje leto večino študijskih programov izvajala na Dunaju in ne več v Budimpešti. Prvič po drugi svetovni vojni bo na evropskih tleh zaradi političnih pritiskov morala vrata zapreti fakulteta. Ta teden se je namreč iztekel rok, do katerega bi morali Srednjeevropska univerza (CEU) madžarskega filantropa Georgea Sorosa in madžarska vlada na zahtevo vodstva univerze doseči dogovor o medsebojnih razmerjih v prihodnjem študijskem letu. Ker pogajanj ni bilo, se je Srednjeevropska univerza odločila, da prihodnje leto v madžarski prestolnici ne bo več izvajala večine svojih študijskih programov.

Univerza CEU se zaradi več let trajajočih političnih pritiskov madžarske vlade seli na Dunaj. Šestindvajset let po ustanovitvi univerze, na kateri so se šolali številni mladi iz celotne Evrope in širše, univerza pa je s svojimi študijskimi programi pripomogla k utrjevanju demokracije, bodo prva predavanja v avstrijski prestolnici stekla že na začetku leta 2019. »CEU je bila prisiljena k umiku. Ameriška institucija je bila izgnana iz države, ki je zaveznica Nata. Evropska institucija je bila izgnana iz države, ki je članica EU,« je ocenil Michael Ignatieff.

V Budimpešti le še četrtina študijskih programov

Zaradi umika Srednjeevropske univerze se bo 1500 doktorskih in magistrskih študentov iz 120 držav moralo postopoma preseliti na Dunaj. Avstrijska prestolnica bo že v zimskem semestru 2019 postala novo prebivališče za okoli 500 študentov, preostali se bodo na Dunaj predvidoma preselili naslednje leto. V Budimpešti bodo ohranili le še približno četrtino študijskih programov. Soroseva fundacija za odprto družbo (Open Society) se je zaradi pritiskov oblasti že preselila v Berlin, kjer je oktobra začela delo.

Vlada Viktorja Orbana se je želela že dolgo časa znebiti Georgea Sorosa, tako kot je to z nenehnimi obtožbami poskušala storiti tudi Turčija. Tamkajšnji predsednik Recep Tayyip Erdogan je Sorosa obtoževal načrtovanja protivladnih demonstracij leta 2013 v carigrajskem parku Gezi, povezoval pa ga je tudi z neuspešnim vojaškim udarom leta 2016, za katerega obtožuje v izgnanstvu živečega klerika Fethullaha Gülena. Minuli teden je fundacija Georgea Sorosa v Turčiji pokleknila: napovedala je odhod iz države.

Timmermans in Weber žalostna

»Žalostno in zelo skrb zbujajoče je, da je bila Srednjeevropska univerza prisiljena v preselitev na Dunaj. To se v EU ne bi smelo dogajati,« je zapisal prvi podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans. Komisar je spomnil, da je evropska komisija prav zaradi novele visokošolskega zakona, na podlagi katere je državo bila prisiljena zapustiti CEU, zoper Madžarsko sprožila sodni spor pred sodiščem EU.

Odločitev CEU je užalostila tudi vodilnega kandidata evropske ljudske stranke za naslednjega predsednika evropske komisije Manfreda Webra. »Nesprejemljivo je, da se mora kakšna univerza v EU s svojimi programi preseliti drugam,« je posredno kritiziral svojega strankarskega kolega Viktorja Orbana. Sodišče EU je pozval k pospešeni presoji madžarskega visokošolskega zakona.