Predsednik republike Borut Pahor je včeraj podelil medalje za zasluge pri odzivu na migrantsko krizo v letih 2015 in 2016. Odlikovanja so prejeli posamezniki in uradne institucije iz Slovenije in tujine »za zasluge na varnostnem in vojaškem področju ter za zasluge na civilnem področju«. Med odlikovanci so bili tako najvišji predstavniki MNZ, policije, vojske, civilne zaščite, in njihove organizacijske enote. Pa tudi policijske enote iz množice držav, od Romunije do Estonije, ki so v obdobju velikih migracij pomagale v Sloveniji. »Za pomoč enajstih držav smo prosili tudi zato, da bi lažje in bolj humano obvladovali krizo,« je povedal Pahor. In dodal, da si bodo enako pozornost »zaslužile« tudi nevladne organizacije. Odlikoval naj bi jih »ob primerni priložnosti«.

Prostovoljci so dvignili obrvi

Še predvčerajšnjim, ko je bila podelitev medalj napovedana, je bilo videti, kot da je predsednik na prispevek nevladnih organizacij pozabil. »V času, ko so begunci množično prehajali Slovenijo, je bil vložek humanitarnih organizacij in prostovoljcev izjemno velik. Če ga ne bi bilo, bi težko govorili o res človečnem pristopu do utrujenih in izgubljenih ljudi,« je dejala direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak. »Vsekakor je bil to tudi vložek v varnost,« je komentirala včerajšnje predsednikovo odlikovanje predvsem varnostnih struktur. »Naši prostovoljci so bili vseskozi na voljo beguncem, pomirili so jih, četudi samo s prijaznim nasmehom in stiskom roke,« je povedala.

Odlikovanje madžarskih policistov

Poznavalce migracijske situacije pa je začudilo, da se je med odlikovanci znašla tudi policijska enota za obvladovanje izgredov iz Madžarske. Prav ta se je namreč že leta 2015 migrantov na mejnem prehodu Röszke - Horgoš lotila z nasiljem. »V zadnjih letih je veliko pričevanj o tem, da madžarska policija med nezakonitim vračanjem migrantov v Srbijo uporablja nasilje,« nam je včeraj iz Budimpešte sporočila predstavnica Helsinškega monitorja Gruša Matevžič. V uradu predsednika pa so zagotovili, da je bila tudi madžarska enota, v kateri je bilo petdeset policistov, odlikovana (zgolj) za pomoč v Sloveniji. »Ni nam znano, da bi se pri njihovem delu pojavile kršitve človekovih pravic,« so sporočili. ušk