Čeprav se je francoska vlada v sredo odpovedala zvišanju trošarin na goriva v letu 2019 in zdaj podjetja spodbuja k izplačilu božičnic v znesku 1000 evrov, se bodo ljudje danes zbrali na novih protestih, verjetno bosta izbruhnila tudi nasilje in vandalizem, morda še hujša kot prejšnje tri sobote. Premier Edouard Philippe je tako po televizijskem dnevniku TF1 sporočil, da bo po vsej Franciji pripravljenih 89.000 pripadnikov varnostnih sil, od tega 8000 v Parizu.

»Po podatkih obveščevalnih služb je mogoče sklepati, da se bodo radikalni elementi in uporniki spet poskušali mobilizirati,« je na svoji tiskovni konferenci dejal notranji minister Christophe Castaner. Šlo naj bi za »skrajno desnico, ki sanja o revoluciji«, in »skrajno levico, ki hoče dvigniti vstajo«. Obstaja pa tudi radikalizacija dela rumenih jopičev, kot se imenuje novo protestno gibanje. Med njimi je najbolj razvpit Eric Drouet, ki je po radiu pozval vstajnike, naj danes vdrejo v predsedniško Elizejsko palačo. Sicer rumeni jopiči v boju proti davkom in za večjo kupno moč večinoma protestirajo mirno.

Opere in gledališča bodo samevali

Minister Castaner, ki ga mnogi obtožujejo, da ni preprečil opustošenja središča Pariza pred tednom dni, je napovedal, da bodo tokrat varnostne sile veliko bolj mobilne kot prejšnjo soboto in bodo v protinapadih aretirale veliko več agresivnih protestnikov. Toda nekateri opozarjajo, da bi bilo zaradi tega lahko več ranjenih in mrtvih. Sicer so bile v zadnjih treh tednih tri smrti povezane s protesti rumenih jopičev, poškodovanih je več kot tisoč ljudi, od tega okoli sto policistov.

Da bi lahko več policistov sodelovalo v boju proti nasilnim protestnikom, so za danes odpovedane številne prvoligaške nogometne tekme: PSG – Montpellier, Toulouse – Lyon, Monaco – Nice, Nîmes – Nantes, Angers – Bordeaux… Medtem ko se ves teden na družbenih omrežij množijo pozivi k zborovanju po Parizu, so oblasti v večjih mestih odpovedale številne druge prireditve. Zaprti so muzeji, tudi Louvre. Prav tako ni možen vstop na Eifflov stolp. V operah, gledališčih in koncertnih dvoranah so odpovedali predstave in koncerte. Zaprte so trgovine na Elizejskih poljanah in v bližini, nekatere prodajalne z luksuznim blagom pa po vsem Parizu. Prizadet je zlasti turizem, in to dva tedna pred božičem.

Vročekrvni srednješolci

Oblasti danes pričakujejo še hujše proteste tudi zato, ker se bodo rumenim jopičem pridružili kmetovalci, vozniki tovornjakov in srednješolci. V četrtek je veliko pozornosti na spletu pritegnil posnetek, na katerem več deset srednješolcev kot vojni ujetniki pred policisti kleči z rokami na tilnikih. Ob tem se je slišal komentar: »Končno en priden razred!« To se je dogajalo petdeset kilometrov od Pariza, potem ko so policisti tam pridržali kar 153 srednješolcev, ki so tri dni tudi s kamni in zažiganjem smeti odganjali policiste od dveh gimnazij, oddaljenih petsto metrov. Omenjeni posnetek bi lahko zaradi velikega ponižanja poraženih najstnikov še bolj razvnel sovraštvo in jezo, ki ga čutijo srednješolci do oblasti in zlasti do Macrona, »predsednika bogatih«. Tako bi najstniki, nepredvidljivi, kot so, lahko danes nastopili v Parizu in drugih mestih zelo napadalno. Poleg tega video ustvarja vtis, da je Francija v pravi vojni, kar še poslabšuje že tako slabo situacijo in spodbuja k nasilju.