Hokejisti Olimpije in Jesenic so v alpski ligi ob reprezentančnem premoru v tekmovalnem mirovanju. Slovenska članska vrsta decembrskega termina ne bo izkoristila za prijateljske tekme, bo pa na preizkušnji mlada vrsta do 20 let, ki danes na Poljskem z novim selektorjem Alešem Burnikom začenja svetovno prvenstvo tretjega razreda.

Burnik je po predčasnem odhodu Gabra Glaviča z jeseniške klopi dvakrat samostojno vodil slovenske prvake v alpski ligi. Po zmagi in porazu se vodstvo kluba ni odločilo za njegovo imenovanje za stalnega glavnega trenerja, ampak je raje izbralo otroka Podmežakle Marcela Rodmana, ki se je komaj poslovil od igralske kariere. Glavna pomanjkljivost novega trenerja železarjev je ravno pomanjkanje strokovnih izkušenj, saj je Rodman šele trener v nastajanju. Jeseničane je prevzel v kriznem obdobju, ko na lestvici ob pomanjkanju branilcev z dodano vrednostjo zasedajo šele skromno deveto mesto. Cilj kluba je uvrstitev med najboljšo četverico po koncu rednega dela, kar prinaša neposredno uvrstitev v končnico. Ni dvoma, da je Rodman veliko tvegal, ko je sprejel gorenjski izziv, saj bodo dosežki v Podmežakli vplivali na njegovo nadaljnjo trenersko pot. Če mu uspe, bo Slovenija dobila novega obetavnega trenerja mladega vala. V nasprotnem primeru bo pod velikim pritiskom tudi predsednik kluba Anže Pogačar, ki mu nekdanji trener Glavič očita laži in hokejsko neznanje.

Kar deveterica jeseniških hokejistov bo zastopala slovenske barve na mladinskem prvenstvu skupine 1B na Poljskem. Mladi risi bodo v konkurenci enakovrednih moštev Madžarske, Poljske, Ukrajine, Italije in Japonske lovili vstopnico za višji kakovostni razred. Selektor Burnik bo v mestu Tychy doživel debi na velikih tekmovanjih na reprezentančni klopi. »Čutim velik izziv. Sem v novi vlogi, zato je delovni proces drugačen kot v preteklosti. Igralce skušamo čim bolje pripraviti po psihološki in taktični plati, saj so cilji visoki. Predstavili se bomo z obetavno reprezentanco, ki je pred dvema letoma napredovala iz tretjega razreda. Žal pa nimamo tako široke baze, da bi bili vsako leto konstantni,« je komentiral Aleš Burnik. Slovenijo danes zvečer čaka premiera z Italijo.