Urška Fartelj, avtorica bloga in kuharske knjige 220 stopinj poševno: Dieta je nepotreben stres za telo
Blogarka Urška Fartelj je idealen primer tega, kako daleč lahko pripelje nekaj, kar si začel iz lastne potrebe ali veselja, ne pa iz želje po klikih, všečkih, komentarjih, zaslužku. Sama se je naučila kuhati, ko se ji je rodil otrok, intoleranten za laktozo in sojin lecitin, blog pa je začela pisati, ker zaradi svoje bolezni, ki vpliva na izgubo kratkoročnega spomina, ni želela pozabiti nekaterih receptov. Danes ima njen blog »220 stopinj poševno« okoli 110.000 unikatnih obiskov na mesec, pred kratkim pa je izdala tudi istoimensko kuharsko knjigo, v kateri so zbrani tisti recepti, ki so najljubši njenim otrokom, in tisti, ki jih je pripravljala njena mama ter so najljubši njej.
»Moja stara mama prekmurske gibanice ne pripravlja z jabolki, tako kot tudi ne moja mama. Ker je certificirana gibanica pripravljena z jabolki in ker sama varčujem z maščobo, pa sem dodala plast jabolk, da sem ohranila sočnost,« primer prirejanja domačih jedi skozi prekmursko gibanico, ki ima hrustljavo vrhnjo plast, opisuje Urška Fartelj. (Foto: Luka Cjuha)
Ko sem dobila v roke vašo kuharico, sem prvič v življenju naredila krompirjeve svaljke, jed mojega otroštva. Je namen knjige tudi ta, da obudite hrano, ki smo...