Napoveduje se, da bo posameznik v prihodnosti med svojim poklicnim življenjem zamenjal od štiri do pet različnih karier, ne le delovnih mest. Kako se soočiti z zaključkom določenega življenjskega obdobja in vstopiti v novo, ki je največkrat precej drugačno od znanega, dobro vedo prav profesionalni športniki. Osebne izkušnje so na 4. Alumni srečanju Mladih upov, projekta pod okriljem Zavarovalnice Triglav, delili slovenski vrhunski športniki, ki so se ali pa se še bodo znašli na razpotju: nekdanja alpska smučarka Špela Pretnar, bivši hokejist Ivo Jan in smučarski skakalec Jernej Damjan.

»Garderobo« pogrešal bolj kot hokej

Pretnarjeva, danes sodelavka na področju odnosov z javnostmi Smučarske zveze Slovenije, je poudarila pomen vzgoje staršev, skrbnikov, tudi trenerjev, kako otroke ter mladostnike pripravijo na življenje po končani karieri. »Športna pot je tretjina tvojega življenja, ko končaš, sta dve tretjini še pred tabo,« je Pretnarjeva delila nasvet, ki ga je dobila od svoje mame. »Ko mi je šport postal služba, ne užitek, sem vedel, da je to to,« je odločitev o zaključku kariere opisal Jan, ki je kot trener in selektor ostal povezan s hokejem. Bolj kot šport, pravi, je pogrešal »garderobo« – 25 ljudi, ki je delalo za isti cilj.

Šport te nauči delavnosti in vztrajnosti

»Prej si odvisen samo od sebe. Mislila sem, da moram vse opraviti sama,« je na vprašanje, kako se profesionalni športnik znajde v drugi profesionalni vlogi, odgovorila Pretnarjeva. Da te šport nauči delavnosti, vztrajnosti, doseganja ciljev, iznajdljivosti, sprejemanja tako zmag kot porazov, so se strinjali sogovorniki. »Športnik je zelo pripravljen na vstop na trg dela; 'zgrizel' bo tudi prehod,« je iz občinstva dodal nekdanji smučarski skakalec Franci Petek.

Hkrati so sogovorniki načeli še eno temo: izpostavili so, da danes zelo mlade otroke v športu velikokrat preveč ozko usmerjamo, vodimo in ne pustimo, da se učijo iz lastnih izkušenj.