HNS je danes predlagala amandma, s katerim bi rejništvo otrok omogočili tudi istospolnim partnerjem, glede na dejstvo, da je na Hrvaškem veliko otrok, ki so potrebni odraščanja v družini. Večina navzočih poslancev koalicije je amandma zavrnila, potem pa so zakon tudi sprejeli. V HDZ vztrajajo, da zakon ne krši pravic istospolne skupnosti.

Med glasovanjem je bilo v sejni sobi parlamenta 82 izmed 151 poslancev, 76 poslancev pa je zakon podprlo, vključno z nekaterimi bivši člani opozicijskih socialdemokratov (SDP), ki so zapustili stranko in se odločili podpreti vladajočo večino.

Poslanci HNS so se glasovanja vzdržali in tako zagotovili kvorum. Večina opozicijskih poslancev je namreč sejo zapustila že pred tem zaradi nezadovoljstva pri sprejemanju drugih zakonov.

Sprejeli tudi reformo pokojninske zakonodaje

Hrvaški sabor je po današnji razburljivi razpravi o dopolnilih spremenil šest zakonov iz pokojninskega svežnja, ki jih bodo uveljavili s 1. januarjem 2019. Med drugim bodo morali od leta 2033 tako moški kot ženske, ki ne bodo imeli polne delovne dobe, delati do 67. leta. Pet let predčasne upokojitve bo pomenilo za 18 odstotkov nižje pokojnine.

Sveženj zakonov so sicer potrdili ob obstrukciji opozicijskih poslancev, ki so pred glasovanjem zapustili dvorano.

Opozicija je bila nezadovoljna zaradi načina zavračanja njenih dopolnil kot tudi zaradi nejasnosti glede kvoruma, ki so ga na koncu zagotovili trije bivši člani opozicijskih socialdemokratov (SDP). Ti so po odhodu iz stranke naznanili, da bodo podpirali določene vladne politike. Z današnjo podporo vladnim predlogom pokojninskih in drugih zakonov pa so bivši poslanci SDP to tudi potrdili.

S prenovljenim zakonom so spremenil dosedanje določilo, da se bo upokojitvena starost leta 2038 dvignila na 67 let. S 67 leti starosti se bodo od leta 2033 upokojili tisti, ki ne bodo dosegli polne delovne dobe. Delavci z 41 leti delovne dobe pa se bodo lahko upokojili po 60. letu.