Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je tudi letos nagradila izjemne poslovne dosežke, inovativnost in odličnost slovenskih obrtnikov ter podjetnikov. Predsednik OZS Branko Meh je na slovesni razglasitvi najboljših poudaril: »Malo gospodarstvo predstavlja več kot 99 odstotkov slovenskega gospodarstva: gre za več kot 117.000 poslovnih subjektov in skoraj 352.000 pri njih zaposlenih. Ustvarijo 68 odstotkov prihodkov in 65 odstotkov dodane vrednosti.«

Zato je pomembno dvigovati ugled obrtnih poklicev, obrtne in podjetniške dejavnosti in njenih nosilcev ter spodbujati odličnost obrtniških, podjetniških izdelkov in storitev. Slovenski premier Marjan Šarec je v uvodnem nagovoru vsem čestital za trud, saj so prav obrtniki in podjetniki tisti, ki imajo radi svoje delo, radi ustvarjajo nekaj novega in radi izboljšujejo življenje drugih. Zaželel jim je veliko zanosa, uspeha in ponosa.

Obrtnica leta prepleta tradicijo in sodobne trende

»Najboljši ambasadorji slovenskega obrtništva smo ljudje, ki živimo za obrt,« pravi obrtnica leta 2018 Mojca Trnovec. Poudarja, da so temelji slovenskega gospodarstva družinske obrti in podjetja, ki rastejo iz generacije v generacijo.

»Naša gostilna je vrata odprla leta 1857. Pred 27 leti sem se zaposlila v naši obrti, in ko se je oče upokojil, sem prevzela družinsko gostinsko dejavnost,« pojasnjuje. »Res, da je priznanje pisano na moje ime, a za menoj stoji naše močno družinsko drevo.« Gostilna Mihovec je edina gostilna v Sloveniji, ki je v sezoni samooskrbovana z vso zelenjavo in žiti. Načrti Trnovčeve so usmerjeni v projekte, ki bodo turistom ponudili neklasična doživetja, avtentične zgodbe, višjo kakovost, butičnost, inovativnost in predvsem lokalnost.

Poudarja, da je obrtniška dejavnost v Sloveniji na žalost premalo cenjena in je zapostavljena. »Obrtniki smo šopek našega malega gospodarstva. Vsak uspešen podjetnik zraste iz malega v veliko, vendar so zato potrebni čas, volja in vizija ne glede to, katero dejavnost opravlja. Obrtništvo mi je bilo položeno v zibelko in delo mi je samo po sebi umevno, kot velika ljubezen, ki jo živim. Delati je treba toliko, da prideš do zastavljenega cilja, pa tudi če je to več, kot si mislil, da si sposoben.«

Vse vrednote in prednosti obrtništva je danes treba najprej predstaviti mladim, ki se odločajo za poklicno pot, je prepričana obrtnica leta 2018. »Njim je namenjeno sporočilo, da ima tudi naš gostinski poklic svoje prednosti. Ključnega pomena je, da so dobro delo, trud posameznika in njegova razvojna usmerjenost opaženi in nagrajeni,« sklene Trnovčeva.

Cilj podjetnika leta: vrhunski ponudnik paketnih logističnih rešitev

V močni konkurenci sta priznanje in naziv podjetnik leta 2018 pripadla Petru Pišku. »To je potrditev, da sem se v minulih 30 letih pravilno odločal. Hkrati je to prestižno priznanje zame spodbuda in motivacija za nadaljnje delo,« pravi Pišek, ki vodi logistično podjetje Pišek & HSF Logistics.

S 50 najsodobnejšimi vozili opravljajo vse vrste specialnih prevozov: od blaga, občutljivega za temperaturno, do hitrih prevozov z dvojno posadko. Konkurenčna prednost so hlajeni skladiščni prostori na Nizozemskem in v Nemčiji ter nov logistični center na Lopati pri Celju. Njihov cilj pa je postati vrhunski ponudnik paketnih logističnih rešitev.

»Kot podjetnik leta si bom tudi v prihodnje prizadeval za boljši položaj podjetnikov na vseh področjih družbenega in gospodarskega življenja.« Poudarja, da se bo trudil doseči večjo prepoznavnost potreb podjetnikov na lokalni in državni ravni predvsem pri podpori in omogočanju pogojev za hitrejši, konkurenčnejši razvoj slovenskega gospodarstva, brez pretirane birokracije, togih postopkov in z dialogom. Mlade bo spodbujal k učljivosti, delavnosti, a tudi ustvarjalnosti in pogumu pri podjetniških odločitvah in projektih, dodaja Pišek.

Od mladih upov in mojstrov do najstarejšega aktivnega obrtnika

Priznanje OZS je prejel tudi najstarejši obrtnik Franc Ažman. Leta 1967 je postal samostojni podjetnik avtoprevoznik, leta 1991 je ustanovil logistično podjetje Ažman in ga pozneje dopolnil tudi z gostinsko dejavnostjo, ki so jo začeli že njegovi starši. Po 51 letih delovanja in pri svojih 77 letih je še vedno aktiven, vendar pa obe dejavnosti postopoma predaja mlajši generaciji. Ob prevzemu priznanja je poudaril, da je za uspeh zelo pomembna vztrajnost, ne glede na prepreke, s katerimi se soočaš na svoji podjetniški poti.

Kar 38 mojstric in mojstrov je kot 18. generacija prejela mojstrske diplome, predstavili pa so se tudi trije mladi upi, ki so na mednarodnem tekmovanju EuroSkills v Budimpešti navdušili in dosegli velik uspeh: kamnoseka Rok Verstovšek Tanšek in Tilen Meglič ter cvetličarka Brigita Klinar.