Gana in Slonokoščena obala sta največji pridelovalki kakava na svetu. Kakav je njuna glavna surovina in predstavlja pomemben del BDP-ja obeh držav. Zaradi narekovanja velikih čokoladnih organizacij in želji po čim večji pridelavi kakava v obeh državah močno posegajo v tropski gozd, kar na noge dviga številne naravovarstvene organizacije.

Pri organizaciji Mighty Earth so pričeli kampanjo, s katero želijo prekiniti trend, ki odvzema življenjski prostor številnim živalskim in rastlinskim vrstam.

Kljub obljubam gozd skrčili za dodatnih 14 tisoč hektarov

Številne organizacije in mediji so že večkrat opozarjali na močan poseg v naravo. Gana in Slonokoščena obala sta lani zato obljubili, da bosta zaustavili vse nadaljnje načrte skrčevanja tropskega gozda. »Vladi držav sta le izrekli, kar smo želeli slišati, naredili pa nista nič«, je dejala Etelle Higonnet, vodja raziskave, ki je pokazala, da so samo v letu 2018 gozd skrčili še za dodatnih 14 tisoč hektarov. Pri Mighty Earth poudarjajo, da najhuje še sledi, saj ravno sedaj prehajamo obdobje, ko je skrčevanje najhujše.

Večina izseka trenutno poteka na zahodu Slonokoščene obale, kjer so od osamosvojitve leta 1960 posekali že 90 odstotkov celotnega gozda v državi. Če ne bodo izvedli nobenih ukrepov, pa bodo po izračunih organizacije Mighty Earth gozd v celoti posekali do leta 2071, piše Guardian.