Nissan je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil, da so nepravilne teste v svoji tovarni na Japonskem opravljali na zavorah, merilnikih hitrosti in drugih sistemih. Organe bo o vpoklicu obvestil v četrtek, je dodal.

Vpoklic zajema 10 modelov vozil, med njimi električna modela note in leaf ter modela march in cube, proizvedenih med novembrom lani oktobrom letos.

Nissan je moral lani vpoklicati več kot milijon vozil, potem ko so neavtorizirane osebe opravljale zadnja testiranja pred dobavo vozil trgovcem. Nato je v ločenem primeru priznal, da je podatke o izpustih in porabi goriva namerno prirejal.

Na vprašanje, ali so za nepravilna testiranja morda posledica pretirane nižanja stroškov pod vodstvom Carlosa Ghosna, je podpredsednik družbe dejal, da "na neki način, mogoče", a dodal, da niso našli povezave med Ghosnovim nižanjem stroškov in zadnjimi težavami s testiranji.

Tokratni vpoklic je po navedbah AFP nov udarec za družbo, ki je pod pritiskom, odkar so zaradi sumov, da je v petih letih prikril za več milijonov dolarjev osebnih dohodkov, Ghosna 19. novembra aretirali.

Japonski mediji danes poročajo, da bo tožilstvo v prihodnjem tednu vložilo obtožnico zoper Nissan ter Ghosna in še enega Nissanovega menedžerja Grega Kellyja, ki je osumljen, da je sodeloval z Ghosnom.

Sodišče je 30. novembra že drugih podaljšalo pripor zanju in ima do 10. decembra čas za odločitev, ali bo obtožnico vložilo. Poleg obtožnice za sum prikrivanja dohodkov se lahko odloči tudi za dodatne obtožbe in z vsako novo obtožnico lahko zahteva podaljšanje pripora za 22 dni, je takrat poročala AFP.