Tri ure hoje do prelepega razgleda nad južnimi Alpami se zagotovo splača, če si ga imate možnost tudi v miru pogledati. A žal to ni več mogoče, saj ljudje v vrsti za fotografiranje čakajo več kot eno uro, poroča Guardian.

Fotografije na instagramu niso odsev realnosti

Da so fotografije objavljene na instagramu nerealni prikaz dogajanja na teh lokacija, se strinja tudi lokalni fotograf Gilbert Van Reenen, ki je povedal, da turisti radi tvegajo svoje življenje v nevarnih razmerah za dobro fotografijo. »Zdi se edinstveno, vendar še zdaleč ni tako. Vse skupaj je ena velika goljufija in povzročanje škode okolju,« je dodal Van Reenen.

Na spletni strani TripAdvisor, se je zgrnilo veliko mnenj obiskovalcev, ki drugim svetujejo, naj se na vrh gore Roys odpravijo že ob tretji uri zjutraj, da se izognejo gneči.

»Fotografije ni bilo mogoče posneti tako, da na njej ne bi bilo še nekaj neznancev, ki so čakali v vrsti,« je na strani zapisal eden izmed obiskovalcev.

DOC spodbuja raziskovanje novih, manj obiskanih območij

»Ljudje se zaljubijo v popolno sliko na instagramu, a na žalost tam ni prikazanih slabih strani ali nevarnosti,« je povedal direktor novozelandskega urada za varstvo narave (DOC) Aaron Fleming. »Najtežje se je spopadati z družbenimi omrežji, ki so glavni povzročitelji masovnega navala na turistične lokacije, saj na objavljanje fotografij nimaš vpliva,« je dodal.

DOC spodbuja ljudi, da z le nekaj raziskovanja najdejo točke, ki so manj obiskane in ponujajo veliko lepih razgledov in spomine, ki ne ostanejo ujeti le na fotografijah, ki so nastale v nekaj sekundah, ampak ostanejo v nas kot nepozabno doživetje.

Porast turizma povzroča škodo okolju

Vsako leto novozelandsko turistično točko obišče več kot 73 tisoč ljudi, ta številka pa se je letos dvignila za kar 12 odstotkov. K temu je pripomogla promocija lokalne turistične agencije, svoje pa so dodale tudi objave na instagramu, sporočajo z novozelandskega urada za varstvo narave (DOC).

Glavni problem množičnega turizma, je po mnenju lokalnega prebivalstva, uničevanje nekoč nedotaknjenega alpskega okolja. Lansko leto je lokalni svet podvojil ceno parkirnih mest, kar pa ni vplivalo na zmanjšanje obiska, temveč ga je le povečalo. Še dobro, da so ob poti namestil tudi stranišča.