Ameriški predsednik Donald Trump že dve leti zganja vik in krik okrog domnevnih volilnih prevar demokratov in je celo ustanovil zvezno komisijo, da razišče obtožbe o tem, da je tam za demokratko Hillary Clinton nezakonito glasovalo okrog tri milijone ljudi. Trump si je obtožbo sam izmislil, komisija je neslavno propadla, vmesne volitve 6. novembra pa so pokazale, da res prihaja do prevar. Le s to razliko, da so jih povzročili republikanci.

V tekmi za zvezni kongres iz 9. okrožja Severne Karoline sta se novembra pomerila demokrat Dan McCready in republikanski pastor Mark Harris, ki je moral pred tem premagati republikanskega nasprotnika na strankarskih volitvah. Ta sedaj izjavlja, da so prevare v Harrisovo korist potekale že takrat in ne šele sedaj, ko so jih odkrili demokrati.

Na domovih pobiral glasovnice in jih spreminjal

Po koncu preštevanja glasov je Harris dobil 905 glasov več od demokrata, vendar državna volilna komisija izida ni potrdila, ampak je odprla preiskavo prevar z glasovnicami po pošti. Preiskava zadeva aktivista za Harrisa McCraeja Dowlessa, ki je obtožen vodenja operacije zbiranja glasovnic po pošti od volivcev in to tako, da je na njihove domove poslal osebe uradnega videza, ki so neprevidne volivce prepričale, da so prišli po glasovnice. Te so potem spremenili po svoje.

Dowlessova operacija je bila sicer amaterska, če ne kriminalno neumna, saj se na koncu številke niso ujemale in je bilo glasovnic iz 9. okrožja po pošti več, kot so jih izdali pred volitvami. Od januarja novi vodja večine v predstavniškem domu, demokrat Steny Hoyer je napovedal, da Harrisu ne bodo dovolili zasesti položaja, dokler se zadeva ne razčisti.

Lastne prevare izkoriščajo za onemogočanje glasovanja

Republikanci v državnem kongresu Severne Karoline hkrati spet potrjujejo predlog zakona o uporabi identifikacijskega dokumenta na volitvah, ki so jim ga zvezna sodišča lani razveljavila, ker je bil ustvarjen in napisan, da »kirurško zmanjša udeležbo temnopoltih volivcev«. Ti običajno volijo demokrate.

Republikanci države sedaj lastne volilne prevare izkoriščajo kot utemeljitev potrebe za potrditev podobnega zakona za boj proti volilnim prevaram, ki ne obstajajo - to, da bi kdo šel dvakrat volit ali v imenu koga drugega.