Da se temu izognejo, morajo bolniki dobro poznati prehrano, hranila, procese prebave. Zato v društvu zadnja leta izobraževanju bolnikov o prehrani posvečajo veliko pozornosti. Prehranski nasveti za bolnike s KVČB so se od časa, ko je zbolel sam, pa do danes zelo spremenili. Nekoč so bolnikom svetovali strogo dieto z riževo sluzjo in so ob taki hrani samo še bolj shujšali. Tudi učinkovite prehranske podpore ni bilo. Sčasoma, ko je bilo bolnikov vse več in so začeli več spraševati o primerni prehrani zanje, se je povečalo tudi to znanje.
Priporočila so tudi v neskladju
V veliki nevarnosti za razvoj podhranjenosti so tudi bolniki z odpovedjo ledvic, ki se zdravijo z dializo. Prehrana je pri njih sestavni del zdravljenja: med drugim morajo omejiti vnos živil, ki vsebujejo veliko kalija in fosfatov, to pa so sveža zelenjava in sadje, krompir, stročnice, oreščki, mleko in mlečni izdelki ter meso in mesni izdelki, vnaprej pripravljene jedi…
Prehranski nasveti so si tudi v neskladju. »Bolnik mora omejevati fosfate, ki jih najdemo v beljakovinski hrani, po drugi strani pa bi moral zaužiti celo več beljakovin, kot svetujejo zdravim ljudem, saj beljakovine izgublja z dializo in zaradi procesov v telesu, ki potekajo ob kronični ledvični bolezni. Kako naj torej zaužije dovolj beljakovin, da prepreči podhranjenost, in hkrati vzdržuje fosfor na primerno nizki ravni,« se sprašuje predstavnica Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije Mojca Lorenčič.
Tudi dializni bolniki bi zato morali imeti zelo veliko znanja o sestavi živil in načrtovanju obrokov, »a bi bilo mogoče pri prehranski edukaciji bolnikov še veliko narediti«, ugotavlja. Sama je odpoved ledvic doživela pred 17 leti: prehranska načela, ki so jih bolniki z odpovedjo ledvic dobili takrat, so enaka kot danes, pravi. Razlika je v tem, da danes veliko več pozornosti posvečajo dovolj velikemu vnosu kakovostnih virov beljakovin, saj se s tem preprečuje podhranjenost. lo