Na dvodnevnem zasedanju, ki je osredotočeno na razpravo o reševanju konfliktov v regiji, še posebej krize v in okrog Ukrajine in nedavnih dogodkov v ožini Kerč, ter ostalih aktualnih vprašanj evropske varnosti, je minister izpostavil tudi ključna vprašanja Ovseja z vidika slovenskega angažmaja v organizaciji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Izpostavil je, da je bilo letos v ospredju slovenskih aktivnosti predsedovanje Forumu za varnostno sodelovanje Ovseja, ki je poleg Stalnega sveta edino telo organizacije s pristojnostjo sprejemanja odločitev.

Izpostavil je angažma, ki ga je Slovenija namenjala vprašanju Ukrajine, ki je bila redno na dnevnem redu foruma. Poudaril je tudi pomen strukturiranega dialoga kot ukrepa izgradnje zaupanja ter Sredozemlja, kateremu je bilo namenjeno skupno zasedanje foruma in Stalnega sveta Ovseja, ki ga je Slovenija organizirala skupaj z letos predsedujočo Italijo.

Organizirala je tudi obeležitev 100. obletnice konca prve svetovne vojne, v okviru katerega je bil izpostavljen pomen multilateralnih institucij, kot je Ovse, za preprečevanje nesporazumov in napačnih ocen, ki lahko vodijo v konflikt.

Izpostavil je tudi druge slovenske prioritete znotraj Ovseja, med njimi pomen stabilnosti Zahodnega Balkana, nadzora nad oborožitvijo in spodbujanja enakih možnosti. Kot rdečo nit slovenskega predsedovanja forumu je poudaril še večji angažma žensk pri varnostnih vprašanjih. Slovenija je v sodelovanju s Sekretariatom Ovseja tudi lansirala spletno stran mreže MenEngage, ki v okviru organizacije poudarja ključno vlogo moških pri promociji pravic žensk.

Govor je zaključil s pozivom, da sodelujoče države Ovseja v skupno korist ohranijo pomembno vlogo te organizacije kot ene redkih platform za dialog med Vzhodom in Zahodom.