Samozavesti v Ljudskem vrtu ne manjka. Še zlasti ne zdaj, ko se ob jesenskem naslovu in po nizu štirih zaporednih zmag pred sklepnim delom jesenskega dela prvenstva v Velenje za popotnico za ozimnico nese zaloga devetih točk. Čeprav lani jesenski naslov in prednost treh točk nista zadoščala, je vzdušje tako, da Jan Mlakar še naprej zatrjuje, da bo najboljši strelec lige – Jan Mlakar. »Super, naj bo tako!« je njegovo izjavo nasmejano pospremil tudi Darko Milanič.

Trener Maribora je namreč prepričan, da v zadnjem krogu jesenskega dela do izraza pride ravno psihološka priprava posameznikov: »Fantje se morajo za zadnjo tekmo sami zelo dobro pripraviti.« Ga nič ne skrbi, da bi misli po dolgem prvem delu sezone že uhajale k premoru? »Popolnoma človeško je, da fantom misli uhajajo k dopustu, tako je bilo tudi v moji karieri. Je pa tudi popolnoma normalno, da se zelo dobro pripravijo na tekmo.« Toda Maribor se bo moral proti Rudarju dobro pripraviti tudi na spremembe v moštvu, ki jih je zaradi kartonov terjala zmaga v Domžalah (2:1). Če je Milanič že nekako vajen, da v obrambi »vedno« nekdo manjka – tokrat bo Marko Šuler –, je drugače v sredini, kjer ne bo ne Aleksa Pihlerja ne Blaža Vrhovca. Tako bosta skupaj tudi po Milaničevih besedah zaigrala Alexandru Cretu in Amir Dervišević.

Optimizem vijoličastim vliva dobra forma proti Rudarju, kjer so letos v uvodnem krogu sprožili prvo od petih »petard«, od zadnje zmage knapov maja 2016 pa so v desetih obračunih kar osemkrat zmagali. »V Velenju znamo zadeti v pravem trenutku,« je Milaničev recept. Razkril je, da bo znova v vratih stal Kenan Pirić, in tudi odgovoril na vprašanje o informacijah, da utegne Zoran Barišić predčasno zapustiti Olimpijo: »Trenerji potrebujemo podporo. Ko ne gre, potrebujemo čas.«

Če kaj, lahko Rudar letos hrabri vsaj domača forma, kjer so po treh zaporednih porazih v nedeljo proti Triglavu znova zmagali (3:1) in splezali z dna. »Ob polčasu sem fantom rekel, naj vztrajajo, rezultat bo že prišel,« pa je metoda trenerja Rudarja Marijana Pušnika, ki je delovala proti Triglavu. »Fantje potrebujejo več vere vase, igrajo dobro, počasi se bomo začeli tudi dvigovati z dna lestvice.« Tekmo bo sodil Rade Obrenović iz Ljubljane.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Hrubik, Vasiljević, Tomašević, Pušaver, Pušnik, Črnčič, Trifković, Arap, Radić, Vodeb. Maribor: Pirić, Klinar, Rajčević, Ivković, Viler, Dervišević, Cretu, Santos, Tavares, Mešanović, Zahović. Naš namig: 2