Dvainšestdesetletni Anton Mohorko iz Kidričevega je včeraj na predobravnavnem naroku na ptujskem okrožnem sodišču priznal, da je 23. julija okoli pol polnoči v stanovanju v blokovskem naselju v Kidričevem v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti poskusil vzeti življenje 51-letnemu Ptujčanu Branku Unuku. Kot smo že poročali, naj bi Unuk s Ptuja pogosto prihajal v Kidričevo na kosilo k svoji materi, ki živi v stanovanju nasproti Mohorkovega. Vsakič pa je obiskal tudi Mohorka, saj mu mati ni dovolila, da bi pri njej v stanovanju kadil in pil alkohol, pri osumljenem pa je bilo to dovoljeno.

Usodne noči naj bi se sprla in Mohorko je zabodel Unuka s 13,5 centimetra dolgim kuhinjskim nožem v levo stran prsnega koša – v desni prekat srca. Dejanje pa je ostalo zgolj pri poskusu uboja zaradi pravočasne zdravstvene pomoči Unuku in zaradi dejstva, da storilec noža ni izvlekel. Za kaznivo dejanje poskusa uboja je zagrožena kazen od 5 do 15 let zapora, Mohorko pa se je s tožilstvom pogodil za sedem let.

Bosta spila še kak deci

Kot je pojasnila tožilka Klementina Prejac, so pri določitvi višine kazni upoštevali oteževalne okoliščine, zlasti naravo in težo kaznivega dejanja, pa tudi, da je bil Mohorko februarja letos že pravnomočno obsojen na pogojno kazen zaradi kaznivega dejanja grožnje in je novo kaznivo dejanje storil v preizkusni dobi. Kot olajševalne okoliščine so upoštevali dejstvo, da je dejanje izvršil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, njegovo šibko zdravstveno stanje, starost ter obžalovanje. Mohorko je bil sicer v preteklosti že obsojen tudi za povzročitev lahke telesne poškodbe.

»Kar sem naredil, sem naredil. Seveda mi je žal, komu pa ne bi bilo,« je Mohorko dejal na sodišču. A se Unuku na predobravnavnem naroku ni hotel opravičiti, saj naj bi se mu želel že v preteklosti, pa ga ni hotel poslušati. »Bova že prišla znova skupaj in kak deci spila, pa mu bom takrat povedal,« je še pristavil Mohorko, ki je sicer na sodišču večkrat deloval zmedeno, poudarjal je, da ima težave s spominom, sodnica Marjana Kosi pa je morala celo večkrat preveriti, ali je razumel, za kakšno kazen se je pogodil.

Le z »zdaj je, kar je« pa je višino kazni, nad katero je bil sicer vidno razočaran, komentiral Unuk. »Če danes komu pomagaš, dobiš nož v hrbet. Jaz sem ga dobil v srce,« pa je še pristavil po izreku sodbe.

Kot je Unuk pojasnil na sodišču, ima zaradi tragičnega dogodka številne zdravstvene težave, saj je bilo poškodovano njegovo srce, zaradi velike izgube krvi pa naj bi bili prizadeti tudi drugi organi, med drugim oči in ledvice, trpel naj bi hude bolečine, imel težave pri hoji in gibljivosti, lotevala naj bi se ga tudi vrtoglavica. Odškodnino bo moral poiskati prek pravdnega postopka.