Če so pred leti obiskovalci gostinskih hišk s kuhanim vinom in drugimi prazničnimi napitki nazdravljali predvsem v plastičnih kozarčkih, je v zadnjih letih plastiko izpodrinila okolju prijaznejša embalaža. Pogled po prazničnih stojnicah razkriva, da se je največ gostincev letos odločilo za točenje pijače v papirnate kozarce.

Le redki gostinci imajo na policah še vedno zložene tudi bele keramične skodelice. Te so v javnem zavodu Turizem Ljubljana najemnikom gostinskih hišk prvič ponudili leta 2014 in s tem naredili prvi resnejši korak k zmanjšanju porabe plastične embalaže v času veselega decembra. Po vzoru tujih božičnih sejmov so morali obiskovalci za vračljivo skodelico odšteti kavcijo v višini dveh evrov, po uporabi pa so se lahko odločili, ali jo bodo obdržali ali pa vrnili in dobili vrnjen denar.

Še korak več so v Turizmu Ljubljana naredili leto kasneje, ko so morali vsi najemniki gostinskih hišk kupiti določeno število keramičnih lončkov. Čeprav je bilo v času veselega decembra 2014 v obtoku okoli 5000, decembra 2015 pa približno 12.000 vračljivih lončkov, so gostinci takrat tople napitke še vedno raje stregli v pretežno plastični embalaži. »Predvsem tisti, ki pridejo na skodelico kuhanega vina ali dve, raje naročijo v plastičnem kozarčku, saj se potem ne želijo vračati po dva evra kavcije,« je takrat pojasnil gostinec na Pogačarjevem trgu.

Namesto keramike papir

Da se vračljivi lončki niso najbolje obnesli, se strinjajo tudi v javnem zavodu. »Uporaba keramičnih lončkov se je v preteklosti izkazala za precej kompleksno, ker za zadostitev vsem ustreznim standardom potrebujemo v gostinskih hišicah tekočo vodo, odtoke, primerne pomivalne posode, česar pa trenutna oprema hišic žal ne more zagotoviti,« so nedavno zapisali v zavodu. Gostinci lahko tako zadnja leta uporabljajo okolju prijazno embalažo, ne glede na to, ali je keramična ali denimo iz lesa, biološko razgradljive plastike ali kartona oziroma papirja.

»Tako je tudi prav,« je z okolju prijaznim prazničnim sejmom zadovoljen gostinec Miha Merlak. Pijačo v hiški Pr' bit na Cankarjevem nabrežju streže v papirnatih kozarcih. Opaža, da je še vedno najbolj priljubljena pijača kuhano vino, le da se z naraščajočim številom tujih turistov veča tudi količina prodanega rdečega kuhanega vina. »Tuji turisti raje pijejo rdeče, domačini pa pogosteje naročijo belo kuhano vino,« pravi Merlak, ki je z obiskom za zdaj zadovoljen. Še večjo gnečo pričakuje v drugi polovici meseca, ko se bodo začeli koncerti in upa, da jim bo vreme letos naklonjeno.

Vroča tekila in sadni punč

Čeprav kuhano vino ostaja najbolj priljubljen topel napitek med decembrskimi prazniki, pa to ni edina ponudba, s katero gostinci letos vabijo mimoidoče. Če je v preteklih letih po trgih dišalo predvsem po kuhanem vinu, pleskavicah in klobasah, postaja gostinska ponudba bolj raznovrstna. Najemniki gostinskih hišk morajo denimo letos ponujati vsaj eno jed iz nabora Okusi Ljubljane, vse več jih ponuja tudi sladke jedi, kot so palačinke in ocvrte miške. V hiški Pri puški na Cankarjevem nabrežju na primer Aleš Ivančič občasno ponuja tudi šunko v testu. »Vsak konec tedna jo ob 13. uri strežemo pred hiško,« pove Ivančič, ki ima na policah še vedno zložene tudi keramične skodelice, a pravi, da se zanje odločajo le redki gosti.

Povprečno kozarec kuhanega vina na stojnicah letos stane dva evra, številni gostinci pa ob nakupu več kozarčkov ponujajo akcijske cene. Obiskovalci gostinskih hišk lahko med drugim naročijo tudi kuhan džin, sadni punč, čaj z rumom in vročo tekilo, na nekaterih stojnicah pa ponujajo celo kuhano pivo.