Dodik je spremembe v državni diplomaciji napovedal med letošnjo predvolilno kampanjo, ko je izrazil nezadovoljstvo z delovanjem veleposlanikov srbske nacionalnosti, ki se pri svojih potezah niso posvetovali z najvišjimi političnimi predstavniki Republike srbske.

Dodikova potrditev sprememb v diplomaciji BiH je sledila po današnjem srečanju z njegovo naslednico na položaju predsednika Republike srbske Željko Cvijanović, s katero sta dosegla dogovor o zamenjavah diplomatov v 16 državah.

Cvijanovićeva je na današnji novinarski konferenci v Banjaluki dejala, da bodo sprožili postopek zamenjava veleposlanikov BiH v 16 državah, med katerimi je Slovenija, so zapisali na spletni strani predsednice Republike srbske.

Med drugim naj bi se od svojih veleposlaniških položajev poslovili tudi diplomati srbske nacionalnosti v Bolgariji, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Izraelu, Bolgariji, na Japonskem in v Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Podobne ukrepe napovedal tudi hrvaški član predsedstva

Podobne posege v diplomatsko mrežo BiH je napovedal tudi hrvaški član predsedstva Željko Komšić, ki je dejal, da bo analiziral delo vseh diplomatov in zamenjal veleposlanike, ki niso delali v interesu BiH, spominja danes novičarski portal klix.ba.

Vodenje zunanje politike v BiH je v skladu z daytonskim sporazumom v pristojnosti države BiH, ki jo oblikuje predsedstvo države, ki ima tudi edino pooblastila za imenovanja veleposlanikov in generalnih konzulov. Dodik meni, da je za oblikovanje diplomatske mreže potrebno tudi soglasje oblasti Republike srbske.

Dodik je odločil izkoristiti dosedanjo prakso etničnega oblikovanja diplomatske mreže BiH, na podlagi katere so trije člani predsedstva predlagali diplomate iz narodov, iz katerih tudi sami izhajajo, da bi na vodilna mesta v veleposlaništvih in generalnih konzulatih postavil svoje kadre, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dodik za vojaško nevtralnost BiH

Dodik je danes napovedal, da bodo v Republiki srbski razpravljali tudi o ponudbi zveze Nato, da BiH aktivira akcijski načrt za članstvo (Map). Posredno je napovedal, da bodo vztrajali pri vojaški nevtralnosti BiH, kot je to določila narodna skupščina Republike srbske v svoji letošnji resoluciji.

Dokument med drugim pogojuje približevanje BiH zvezi Nato z odločitvami Srbije, še navaja Hina.

Kot dodaja, je visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko v sredo opozoril, da zunanje politike države, vključno s postopkom pridruževanja BiH zvezi Nato, ne določata entiteti Republika srbska in Federacija BiH, temveč država BiH, kot je to zapisano v daytonskem sporazumu.