V sredo sprejeti dogovor, ki ga mora Evropski parlament potrditi prihodnji teden na zadnjem plenarnem zasedanju, med drugim predvideva, da se bo tudi v proračunu za leto 2019 ohranila prednostna obravnava učinkovitega upravljanja migracij in zunanjih meja EU.

Proračun EU za leto 2019 znaša 165,8 milijarde evrov v odobritvah za prevzem obveznosti (denar, za katerega se lahko sklenejo pogodbe v danem letu) in 148,2 milijarde evrov v odobritvah plačil (denar, ki bo izplačan), so sporočili iz Bruslja.

Skoraj polovica sredstev (80,5 milijarde evrov v obveznostih) bo namenjenih spodbuditvi evropskega gospodarstva, zaposlovanja in konkurenčnosti. 12,3 milijarde evrov oz. deset odstotkov več kot letos bodo tako denimo zagotovili programu Obzorje 2020, poleg tega pa bodo s 3,8 milijarde evrov podprli infrastrukturna omrežja v okviru instrumenta za povezovanje Evrope.

57,2 milijarde evrov, vloženih prek evropskih strukturnih in investicijskih skladov, bo po navedbah komisije prispevalo k zmanjšanju gospodarskih vrzeli na nacionalni ravni in tudi med državami članicami.

Podpora mladim je predvidena na različne načine

2,8 milijarde evrov oz. 20 odstotkov več kot letos bo namenjenih za izobraževanje v okviru programa Erasmus+, evropska solidarnostna enota pa bo ustvarila priložnosti za prostovoljsko delo ali delo na projektih doma ali v tujini s sredstvi v višini 143 milijonov evrov. Za pomoč brezposelnim mladim v regijah z visoko brezposelnostjo med mladimi je namenjenih 350 milijonov evrov.

Kmetom bo namenjenih 59 milijard evrov, Bruselj pa napoveduje tudi krepitev varnosti v EU in zunaj njenih meja. Kot je v svojem govoru o stanju v uniji v letošnjem letu predlagal predsednik komisije Jean-Claude Juncker, bodo evropska mejna in obalna straža, Agencija EU za azil in druge agencije, ki obravnavajo vprašanja meja in vizumov, prihodnje leto prav tako prejela dodatna sredstva.

Poleg tega bo proračun zagotovil potrebna sredstva za instrument za begunce v Turčiji, da bodo lahko še naprej zagotavljali hrano, izobraževanje in nastanitev za osebe, ki bežijo pred vojnami v Siriji in drugje.

Začasni dogovor o proračunu za prihodnje leto temelji na predpostavki, da bo Združeno kraljestvo tudi po svojem izstopu iz EU do konca leta 2020 še naprej prispevalo v proračun EU in sodelovalo pri njegovem izvrševanju, kot da bi bilo še vedno država članica.