Koprska občinska volilna komisija je po maratonski osemurni seji zavrnila ugovora obeh kandidatov zoper nedeljske volitve, na katerih je po neuradnih rezultatih zmagal Aleš Bržan s sedmimi glasovi prednosti pred Borisom Popovičem. Včerajšnje vnovično pretresanje glasovnic je razliko med njima še povečalo, po neuradnih podatkih na 17 glasov. Kandidata se lahko na nepreklicno odločitev volilne komisije pritožita novemu občinskemu svetu na konstitutivni seji.

Popovičev odvetnik Franci Matoz se bo o nadaljnjih korakih odločil po posvetu s svojim klientom in prejetju uradnega poročila komisije, ki naj bi bilo nared do sobote. »Napake so bile odkrite, niso sicer spremenile izida, so se pa potrdile moje trditve, da so bile pri delu odborov storjene napake,« je bil prvi komentar Matoza po odločitvi komisije, ki je še vedno prepričan, da bi komisija morala opraviti ponovno štetje glasovnic na vseh voliščih.

Kot je po seji pojasnil predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur, je do sprememb v številu glasov prišlo po ponovnem štetju glasovnic na enem izmed volišč. »Ker smo pretresali navedbe iz ugovora od A do Ž, smo za preizkus navedb iz ugovora morali opraviti tudi štetje glasov na enem izmed volišč,« je pojasnil. Volilna komisija je med drugim na mizo dobila tudi zahtevo, naj še enkrat premisli, ali je glasovnica, na kateri je volivec ob imenu Borisa Popoviča zapisal Love you, res neveljavna. Komisija si ni premislila, glasovnica je ostala med neveljavnimi.

Komisija je imela na voljo tri možnosti, in sicer, da ugovorom delno ali popolnoma ugodi ali pa jih zavrže. »Pričakujemo, da nam bodo ugodili,« je pred začetkom seje dejal Boris Popovič, ki se je seje za nekaj časa udeležil, nato pa se odpravil na miklavževanje v središču Kopra. V njegovem imenu je sejo spremljal odvetnik Franci Matoz. Bržan na seji ni bil navzoč, udeležili so se je njegovi zaupniki. »Verjamem, da bo komisija odločila v skladu z zakoni. Kar se mene tiče, so volitve zaključene, in upam, da so vsi razumeli, da je volilna kampanja mimo. Čas je, da se vse skupaj umiri,« je Bržan povedal pred začetkom zasedanja občinske volilne komisije. Po slabih štirih urah zasedanja komisije je na sejo prispel njegov odvetnik Miha Šipec.

Bržan je volilni komisiji podal ugovor zaradi nekaterih neskladij med zapisniki in volilnimi imeniki, Popovičev odvetnik Matoz pa je zahteval štetje vseh glasovnic na vseh voliščih in občinsko volilno komisijo opozoril na vrsto nepravilnosti na posameznih voliščih. Ponovno je zahteval tudi pregled vseh 127 neveljavnih glasovnic.