Prizorišče najbolj uničujoče nuklearne katastrofe v Ukrajini, Černobil, je 22. novembra postalo prostor umetniških instalacij in glasbe. Udeleženci so se, oblečeni v zaščitne obleke, udeležili rejva na enem najbolj srhljivih krajev na Zemlji.

Za idejo projekta Artefact stoji kijevski umetnik Valerij Koršunov. »Gre za internacionalen kulturni projekt, ki predstavlja novo vejo združevanja tehnologije in umetnosti. Naš namen je povezati aktivizem, glasbo, digitalne skulpture, umetnost svetlobnih instalacij, interneta in umetne inteligence,« piše na njihovi spletni strani.

Med tem, ko so plesali, so vojaki okolji njih merili radioaktivnost

Največji prostor prireditve je bil omejen na mesto Pripjat, nekoč dom okoli 50.000 prebivalcem. Ko so obiskovalci vstopili v zaščiteno območje, so jih organizatorji peljali tudi mimo »černobilskega sarkofaga«, betonskega in jeklenega ovoja, s katerim so po nesreči zalili jedrsko elektrarno.

Na prizorišču, ki so ga umetniki spremenili v pravo svetlobno inštalacijo vsemogočih barv in skulptur, so morali udeleženci nositi zaščitne pajace s kapucami, okoli pa so se zaradi varnosti sprehajali tudi ukrajinski vojaki, ki so z geigerjevimi merilci merili radioaktivnost.

Za glasbo so skrbeli svetovni in predvsem ukrajinski glasbeni izvajalci elektronskega žanra, svojevrstne kombinacije techna in minimala, ki želijo razviti poseben »zvok Černobila«.

Namen je tudi ponovno vzbuditi zanimanje za Černobil

Za prizorišče prvega izmed serije dogodkov so zaradi zgodovinskega in okoljskega pomena izbrali prav Černobil, kjer je leta 1986 eksplodiral nuklearni reaktor. Izpustil je štiristokrat več radioaktivnega materiala kot atomska bomba, ki so jo v drugi svetovni vojni spustili na Hirošimo. Po katastrofi so območje 30 kilometrov od reaktorja označili za cono, kamor ne sme stopiti človeška noga. Čeprav lahko danes dobro zavarovani turisti obiščejo nekatere dele v okolici, je območje zapuščeno, naseliti pa ga ne bo mogoče nadaljnjih 24.000 let. Zabeleženih je več primerov mutiranih živali, ki se sprehajajo po dezertiranem območju.

Koršunov je na medijski konferenci povedal, da je gibanje namenjeno ponovni obuditvi černobilskega prostora in osvetliti še danes prisotne spore. »Za vse ljudi na svetu je Černobil najbolj znan kot ogromna tragedija. A smo v zadnjih letih naredili ogromno stvari, ki so izboljšale življenjske pogoje, prekinili tišino, prav tako pa želimo opozoriti na lažne novice, ki se širijo o tem območju,« je delal z opombo na še danes aktualne spore z Rusi.

Projekt podpirajo tudi državne institucije, vključno z ukrajinsko kulturno fundacijo, Ministrstvom za informiranje, Ministrstvom za kulturo, za ekologijo in druge okoljske združbe.