Nasprotovanje Levice nakupu lahkih oklepnikov se stopnjuje od objave informacije, da namerava ministrstvo za obrambo (Mors) kupiti 38 vozil 4x4 oshkosh (JLTV). Tokrat so v stranki svoje nasprotovanje opremili z anonimnim pismom, ki so ga verjetno dobili iz struktur Morsa in vsebuje tudi pismo o nameri nakupa. Zaradi tega poslanec Levice Miha Kordiš meni, da Mors kupuje neopremljena in nepreizkušena vozila. Kordiš je spomnil na zavajanja predstavnikov obrambnega ministrstva, ki da vsakič navajajo drugačno vsoto stroška nakupa, enkrat 15 milijonov evrov, drugič 27 milijonov, nazadnje pa 32 milijonov evrov.

Brez posrednikov ugodnejša cena?

Minister za obrambo Karl Erjavec zavrača obtožbe Levice. Kot je pojasnil po seji vlade, so lahki oklepniki, ki jih kupujejo, sodobna generacija vozil ameriške proizvodnje. Minister predvsem zavrača očitke, da gre za netransparenten nakup. Na Morsu pojasnjujejo, da imajo za neposreden nakup vojaške opreme brez posrednikov podlago v zakonu o javnem naročanju. Prav izključitev posrednikov naj bi prispevala k ugodni ceni posameznega vozila. Ključen podatek pri tem pa je, dodajajo, da bodo imela nabavljena vozila »enako konfiguracijo kot vozila, namenjena ameriški vojski«. Zaradi tega naj bi bila cena še toliko ugodnejša. »To v praksi pomeni, da smo za 38 vozil z oborožitvenimi sistemi plačali približno 50 odstotkov ocenjene vrednosti primerljivih vozil, kot smo jih ugotovili pri raziskavi trga,« pravijo na Morsu.

Erjavec je sicer oktobra podpisal medvladno pogodbo za nakup 38 lahkih oklepnikov 4x4 z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi, vrednost posla pa je 15,7 milijona evrov brez DDV. V prvem četrtletju prihodnjega leta bo podpisal še dodatek k pogodbi, ki vsebuje tudi daljinske oborožitvene sisteme v vrednosti 11,4 milijona evrov brez DDV, skupni znesek investicije v modernizacijo oborožitve Slovenske vojske pa bo po navedbah Morsa 32 milijonov evrov z vključenim prevozom in DDV.