Desetminutni test, ki so ga razvili na Univerzi v Queenslandu, lahko zazna prisotnost rakavih celic kjerkoli v telesu. Avstralski raziskovalci so v novi študiji, objavljeni v znanstveni reviji Nature Communications, ugotovili, da rakave celice tvorijo unikatno strukturo DNK ob prisotnosti vode. Test lahko identificira prisotnost te edinstvene strukture veliko hitreje kot že preverjene metode.

»S pomočjo visoko ločljivega mikroskopa smo v vodi videli rakave DNK drobce zložene v tri dimenzionalne strukture. Te so bile drugačne kot tiste, ki smo jih videli pri normalnem tkivu DNK,« je razložil profesor Matt Trau, eden izmed vodilnih raziskovalcev. »To je omogočilo, da smo ustvarili razmeroma poceni in prenosljive naprave, ki bi jih sčasoma lahko uporabljali za hitro odkrivanje bolezni, morebiti kar z mobilnimi telefoni,« je dodal.

Za zdaj so so test preizkusili za odkrivanje raka dojk, prostate, črevesja in limfoma.. Prepričani so, da bodo rezultati primerljivi tudi z drugimi vrstami raka.

Kako test deluje?

Znano je, da rak reprogramira zdrave DNK celice. Ta sprememba je najbolj očitna v vzorcu porazdelitve molekul, imenovanih metilna skupina. Test lahko zazna omenjeno spremembo, če vzorec prestavimo v vodo.

V testu se uporabljajo zlati delci, ki se vežejo na DNK, ki jo povzroča raka, to obnašanje pa je vidno kot sprememba barve. S spremljanjem spremembe barve je možno s prostim očesom odkriti rakave celice DNK v kar petih minutah.

Testo bodo zdaj uporabili v večjih kliničnih testiranjih

Test so izvedli na več kot 200 vzorcev tkiva in krvi, rakave celice pa so v omenjenih primerih odkrili z 90-odstotno natančnostjo. Zdaj ga bodo preizkusili na ljudeh in večjih kliničnih testiranjih.

Raziskovalci se že dalj časa trudijo razvijati tehnologijo za odkrivanje raka, saki lahko pripomore k hitrejšemu ugotavljanju rakavih celic in posledično hitrejšemu zdravljenju. V začetku leta 2018 so na eni izmed univerz v ZDA razvili test krvi, ki so ga poimenovali CancekSEEK, ki zazna osem različnih vrst raka. A potrebno bo še veliko več raziskav, da bodo test lahko uporabljali ljudje.