Poseg sta pred dnevi na kirurški kliniki UKC Ljubljana opravila Simon Hawlina s kliničnega oddelka za urologijo kot glavni operater in Robert Kordič, ki je vodja oddelka za otroško kirurgijo na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Pri zdravljenju in diagnostičnih preiskavah je sodeloval klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Operacija je po Hawlinovih besedah potekala brez zapletov. Kot je pojasnil, je dosežek plod večletnih izkušenj na področju laparoskopskih operacij pri odraslih, pri otrocih pa problem predstavljajo majhen operativni prostor in občutljive vitalne strukture. Po njegovih besedah gre za rezultat zelo dobrega timskega dela kirurgov in inštrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne inštrumente za tovrstne posege.

Po Kordičevih besedah gre za minimalen poseg v telo, s katerim so odstranili tumorsko tvorbo. Okrevanje po takem posegu je praviloma hitrejše. Pred operacijo je vso diagnostiko otroka in pripravo načrtoval lečeči pediater endokrinolog, ki je tudi zaslužen za to, da je bila tvorba hitro odkrita, je izpostavil. Gre sicer za zelo redko diagnozo v tej starosti, je pojasnil.

Otrok, ki je bil že dva dni po posegu v domači oskrbi, ima na trebuhu le štiri točkaste ranice. Tako pričakujejo, da bo imel normalno kakovost življenja, so še zapisali v UKC Ljubljana.