»Rad bi bil še višje. Bo pa treba v naslednjih dneh še več pokazati. Vedno je lepo začeti pri vrhu, in kot sem začel, bi želel tudi nadaljevati. Cilji so visoki in k temu stremim. Četrto mesto? Sem zadovoljen in hkrati razočaran. Dalo bi se višje,« Jakov Fak le s šopkom s cvetlične prireditve uvodne tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki ni žarel od veselja. Želi več kot stati ob zmagovalnih stopničkah s Francozom Martinom Fourcadom, Nemcem Johannesom Kuhnom in Avstrijcem Simonom Edrom. A vsekakor je bil začetek udaren. Visokoleteč. Obetajoč. Srebrni olimpijec iz Pjongčanga je bil blizu tretjih stopničk na domači planoti. Ob skromnejšem dosežku preostale sedmerice je rešil čast pred tisočglavo publiko in dvignil temperaturo za konec tedna.

Jutro po prestavitvi tekme so bile razmere skoraj optimalne: poledenela smučina z dobro vidljivostjo. Glede na napoved sneženja v našem taboru niso upali tvegati, da bi Jakova poslali na start v prvo skupino startne liste, ki je imela najboljše pogoje. Smučina se je s časom na nekaterih odsekih začela predirati. Če Klemen Bauer ob petih zgrešenih tarčah (71. mesto) priložnosti prve skupine ni izkoristil, zadel ni niti ostrostrelec Miha Dovžan, je Jakov Fak tudi tokrat odlično prenesel pritisk pomembne domače tekme. Zgrešeni tarči kot eden najboljših strelcev pretekle sezone ni dajal velikega poudarka: »Verjetno je bil malo narobe pomerjen strel, druge razlage ni. Svetloba se je za bolj občutljivo oko malce spreminjala, drugih težav za 'ničlo' ni bilo,« je poudaril. Zmagovalna trojica je zadela vseh 20 tarč.

Zmaga kralja svetovnega pokala Martina Fourcada je glede na startno številko iz ozadja (13. čas teka) še toliko bolj zaslužena, čeprav se mu je izšlo za sekunde. Francoz je na Pokljuki s štafetami vred zmagal že petič zapored. Niz vleče iz decembra izpred dveh let. Zanimivo, da so s Fakom vred spredaj »stari mački«: »No, ta izraz me malo prizadene, a dejstvo je, da v takih razmerah na dvajsetki izkušnje nekaj pomenijo. Četrto mesto je dobro, ampak to je šele začetek. V petek pa ni druge kot napad na vse ali nič.«

Sekunde do zmagovalnega odra je iskal v smučini, kjer je imel deseti tekaški čas dneva. »Če bi se sam odločal, bi izbral zgodnejši start. Sem pač bolj kavboj in grem z glavo skozi zid. Tokrat sem poslušal nasvete. Bil je demokratični konsenz, da grem v drugo startno skupino,« je pojasnjeval. Sekunde do zmagovalnega odra je izgubljal tudi zaradi »prometa«, kot v žargonu imenujejo tek v večjih skupinah, ki se naključno naredijo med tekmo.

Kot boljši in spretnejši smučar ni mogel izkoristiti zelo hitre smučine. »Skupina je bila tokrat bolj kot ne ovira. Nisem pa bil toliko hitrejši, z izjemo strmih klancev, da bi lahko šel mimo. Veliko sem plesal levo in desno, iskal trdo smučino in naredil vsaj sto metrov več. No, tudi moje noge pa niso bile za ta ples,« je potožil. Vzrok je verjetno izredno hitra smučina, nemara ena najhitrejših na Pokljuki v zgodovini svetovnega pokala. »Na treningu sem z Mesnovca dosegel hitrost 68 kilometrov na uro, tokrat smo bili zagotovo še hitrejši. Počitka ni bilo. Puncam ne bo lahko,« je opozoril na popoldansko tekmo.

Glede na vzdušje v cilju ženske uvodne petnajstke pa se je zdelo, da je bil to slovenski dan. Ne zaradi debitantke Lee Einfalt, ki je debi začela zelo suvereno, ter mladih Urške Poje in Polone Klemenčič. Julija Džima, Ukrajinka, ki trenira s slovensko reprezentanco, tako kot je lani Jakov Fak z Ukrajinkami, je bila vrhunska in dosegla prvo zmago pri 28. letih. Srčnega navdušenja v ekipi Uroša Velepca niso skrivali. »V ekipi imamo dva Jakova. Druga je Julija. Kažeta pot, da se garanje splača,« je bil navdušen Velepec. »Mladi se od njiju učijo. Z njima na treningu imajo najboljšo primerjavo. Julija je nameravala po olimpijadi končati sezono. Do maja se nisva slišala. Takrat me je poklical njihov predsednik s predlogom, da bi nadaljevala, če bi lahko trenirala z nami, uslugo pa bi vrnili s Fakom. Ostala je. Na treningu Urška ni toliko slabša od nje, kot kaže rezultat. Znajo pa taki kot Jakov in Julija tekmo narediti bolj optimalno. Jakov bi dopoldne zmagal, če bi naredil ničlo. Tekaško je boljši kot lani in to je pomembno tudi za petek.« Biatlonci bodo jutri na startu od 14:15 dalje (sprint, 10 kilometrov).