»Tako kot je postala nesprejemljiva uporaba rasističnega, homofobnega ali seksističnega jezika, so tudi fraze, ki ponazarjajo nasilje oziroma krutost do živali, za nas neprimerne. Prav tako vplivajo na to, kako ljudje vidijo živali, njihovo vlogo in koliko jih spoštujejo,« je na tviterju zapisala PETA, poroča CNN.

V organizaciji so objavili seznam možnih alternativ za takšne pregovore. Po njihovem bi lahko namesto »ubiti dve muhi na ne mah« drugače rekli »nahraniti dve muhi z eno skodelico«.

»Besede so pomembne, in tako, kot se razvija naše razumevanje za socialno pravičnost, se razvija tudi naš jezik in izražanje,« so dodali.

Z negativnimi odzivi tudi vegani in vegetarijanci

Na tviterju se je nekaj ljudi na njihovo idejo odzvalo negativno, saj menijo, da rasizma in homofobije ni mogoče enačiti s krutostjo do živali.

Nekateri so zapisali, da organizacija meče slabo luč na vegane in vegetarijance in da jih zato ostali ne marajo.

Veganstvu morda enaka zaščita kot religiji

Tvit so objavili po debati na akademiji v Združenih državah Amerike, kjer so poudarili, da ozaveščanje o problemih veganstva, lahko vpliva na izražanje ljudi.

»Pregovori, ki so na temo mesa, bi lahko povzročili napetost med ljudmi, če bi ubijanje živali postalo manj sprejemljivo,« je na srečanju zapisala Shareena Z. Hamzah z univerze Swansea.

»Če nas bo veganstvo prisilo v to, da se soočimo z resničnim izvorom mesnih izdelkov, se bo dvignila tudi ozaveščenost ljudi, kar pa se bo odražalo tudi v literaturi,« je dodala. S to temo se že ukvarjajo pravniki, ki bodo ta teden odločili, ali je etično veganstvo »filozofsko prepričanje«, ki bi mu morala biti zagotovljena enaka zaščita kot religiji.