Prejšnji teden so lastniki približno 500 provladnih madžarskih medijev te »podarili« ustanovi, ki so jo ustanovili avgusta in je lojalna Orbanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orban je v sredo podpisal odlok o združitvi, ki je po njegovem »nacionalnega pomena« in v »javnem interesu«. S tem je preprečil možnost, da bi urad za konkurenčnost in medijski svet preverjala medijsko združitev z vidika vprašanja varovanja konkurence. Holding, ki se imenuje Srednjeevropska ustanova za tisk in medije (CEPMF), združuje nacionalne in regionalne časopise, spletne strani ter televizijske in radijske postaje, ki so bile pred tem v lasti provladnih posameznikov.

Orban je od leta 2010, ko je prišel na oblast, javne medije spremenil v propagandni stroj vlade, poroča AFP. Po poročanju madžarskega opozicijskega portala 444.hu je madžarski premier osebno odredil centralizacijo medijev zaradi nezadovoljstva, ker so državna sredstva doslej nenadzorovana pristala tudi pri do vlade kritičnih medijih. V zadnjih letih je vladi uspelo, da je večino medijev pridobila na svojo stran, tudi s pomočjo pritiskov v obliki državnega oglaševanja, od katerega so odvisni mediji. Nekaj kritičnih medijev, ki so še ostali na Madžarskem, se po drugi strani bori za svoje preživetje.