Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi za medije povedal tiskovni predstavnik ministrstva, se bosta strani pogovarjali tudi o zaščiti intelektualne lastnine, sodelovanju na področju tehnologije in pravični trgovini. »Trdo bosta delali za dosego dogovora,« je dodal.

V Pekingu so po ocenah analitikov z napovedjo implementacije pohiteli zato, ker je Trumpova administracija v torek sprožila dvome glede premirja. Poleg tega, da ga kitajske oblasti do takrat še niso potrdile, je bil Trump v torek na Twitterju spet oster do Kitajske. Razglasil se je celo za »moža carin« in zatrdil, da bodo zaradi carin Američani obogateli. Tudi finančni minister Steve Mnuchin je o vsebini dogovora s Kitajsko govoril v pogojniku.

Podrobnosti trgovinskega premirja med velesilama sicer niso znane. Bela hiša je po sobotnem srečanju predsednikov ob robu vrha skupine G20 v Buenos Airesu sporočila le, da sta se dogovorila, da državi 90 dni ne bosta vzpostavili novih carin ena proti drugi. Zvišanje carin z 10 na 25 odstotkov za 200 milijard kitajskih proizvodov tako ne bo začelo veljati s 1. januarjem. Če ob koncu tega obdobja ne bo prišlo do dogovora, pa bodo 10-odstotne carine dvignjene na 25 odstotkov.

V ponedeljek je Trump prek Twitterja sporočil še, da je Kitajska pristala na »znižanje in odpravo« carin na ameriške avtomobile, ki so trenutno pri 40 odstotkih. Kitajska je julija carine na uvožene avtomobile najprej znižala s 25 na 15 odstotkov, nato pa carine na ameriške avtomobile zvišala na 40 odstotkov. Veliko ameriških avtomobilskih proizvajalcev svoje avtomobile sicer sestavlja na Kitajskem, višje carine pa so že negativno vplivale na prodajo.