»Ime nemškega Kanta na bo onečastilo našega letališča,« je pisalo na letakih. V Kaliningradu, nekoč pruskem mestu Königsberg, sta se oblikovala dva tabora. Prvi zavračajo domnevno rusofobnega in izdajalskega Kanta, drugi pa trdijo, da je to samo protinemško občutje oseb, ki ne razumejo njegove filozofije, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Razpravi so se pridružili tudi nekateri predstavniki lokalnih oblasti. Med drugim je lokalni poslanec ocenil, da bi bilo nedomoljubno "ponemčiti" kaliningrajsko letališče. V času burne razprave so nasprotniki med drugim poškodovali kip filozofa, ki stoji v središču mesta.

Letališče v bližini Kaliningrada se trenutno imenuje Hrabrovo po bližji vasi, po več preimenovanj drugih ruskih letališč pa so o tem razmislili tudi v ruski eksklavi. Med drugim se je v spletni anketi pojavila možnost, da bi letališče dobilo ime po filozofu Kantu. Njegovo ime je po številu glasov celo prehitelo carico Elizabeto Rusko.

Kant, eden osrednjih predstavnikov sodobne filozofije, se je rodil leta 1724 v takratnem Königsbergu na vzhodu Prusije, tu živel in leta 1804 tudi umrl. Mesto je med drugo svetovno vojno prevzela Sovjetska zveza in po vojni je ostala ruska esklava Kaliningrad, ki jo obdajata Poljska in Litva.