Da sta tekmi, ki jima Američani radi rečejo »back to back«, torej dve tekmi v dveh zaporednih večerih, v ligi NBA eni najtežjih, je na svoji koži občutil Luka Dončić. Slovenski košarkarski as je sicer na začetku sezone že imel podobno izkušnjo, a mu je tokratna očitno prišla precej bolj do živega. 19-letni Ljubljančan je namreč v noči na sredo ob zmagi proti Portlandu blestel, saj je 21 točkam dodal še devet skokov in tri asistence ter navdušil s pomembno trojko ob koraku nazaj v zaključku tekme, nato pa naslednji večer na gostovanju v New Orleansu deloval precej utrujeno in dosegel »le« osem točk, šest asistenc in štiri skoke. Dallas je klonil s 106:132, a je še naprej eno najlepših presenečenj sezone v ligi NBA.

Za to ima največ zaslug prav Luka Dončić, kar vse bolj opažajo tudi mediji, ki mu posvečajo vse več pozornosti. Dallas je sezono začel obupno, saj je na prvih enajstih tekmah zmagal le trikrat, hkrati pa je dajal podobo moštva, v katerem stvari ne funkcionirajo, kot bi morale. Spomnimo se, kako je DeAndre Jordan v borbi za skok Dončića dobesedno odrinil s poti ali kolikokrat je Dončić sam kot duh zaman čakal na žogo v kotu igrišča. A to so bile kot vse kaže le začetniške težave. Očitno je, da so se tudi soigralci morali privaditi na dejstvo, da jim Dončić jemlje del pozornosti in da gre za izjemnega posameznika, ki dela soigralce in moštvo boljše. Ko so se stvari v slačilnici in na parketu uredile, je Dallas začel kazati povsem drugačno podobo. Dobil je devet od zadnjih 12 tekem in se povsem aktivno vključil v boj za končnico, česar jim niso napovedovali niti največji optimisti. Dončić je medtem v žep pospravil nagrado za novinca meseca v zahodni konferenci, postal glavni kandidat za novinca leta, hkrati pa se vse bolj na glas govori tudi, da si že v prvi sezoni zasluži mesto na tekmi vseh zvezd.

Kaj pomeni biti del smetane v ligi NBA, je lani izkusil Goran Dragić, ki je kot prvi Slovenec nastopil na tekmi vseh zvezd. Letos Ljubljančanu ne gre po načrtih, saj so ga ustavile težave s kolenom, zaradi katerih je izpustil zadnjih osem tekem Miamija. Trenutno se natančno še ne ve, kdaj bo nared za igro, je pa dober znak, da je potoval z ekipo na gostujočo turnejo, na kateri bodo odigrali šest tekem. Moštvo s Floride v tem času igra povprečno, a vseeno ostaja blizu mestom, ki peljejo v končnico.