Megla je včeraj popoldne odpihnila uvodno posamično tekmo svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Največje breme odgovornosti je imel tokrat tekmovalni direktor svetovnega pokala IBU Kranjčan Borut Nunar. Ko se je dobro uro pred startom v dolino, v kateri je strelišče, začela v valovih spuščati gosta megla, je bila v zraku možnost odpovedi in preložitve tekme. Po krajšem poskusu nastrelitve pušk dela biatloncev je bila odločitev tekmovalne žirije sredi megle jasna.

Danes dvojni program

»Razlogov je več,« je odločitev, prvo tako v enaindvajsetih tednih tekmovanj svetovne elite pod Viševnikom, pojasnjeval Borut Nunar. »Dejstvo je, da je treba imeti za posamično preizkušnjo na dvajset kilometrov z minuto kazenskega pribitka dobro nastreljeno puško, česar pa razmere ne omogočajo. Poleg tega je bila megla tudi v gozdu. Z Mesnovca hitrosti dosežejo tudi tja do 70 kilometrov na uro. Vsi vozniki vemo, da je v megli ob taki hitrosti težko voziti varno. Tretji razlog je tudi pozen začetek tekme. Zadnji s startne liste bi bili ponoči v cilju,« je pojasnjeval najbolj oblegan mož v pokljuškem popoldnevu. Kot nekdanji smučarski tekač in kasneje biatlonski trener Pokljuko pozna kot Besnico. Čeprav takih dni, ko bi megla onemogočala streljanje, tudi najbolj redni obiskovalci lahko naštejejo na prste rok, so se včeraj organizatorji in tekmovalci morali sprijazniti, da je narava (in televizija) prestavila začetek posamičnega dela 42. sezone svetovnega pokala na danes ob 10.15.

»Pri Mednarodni biatlonski zvezi smo pripravljeni za take primere. Smučina je v dobrem stanju. Snega je dovolj. Bo pač četrtek tekmovalni dan z dvojnim programom, kot ga poznamo, ko so na vrsti zasledovalne tekme. Sledi nov žreb skupin, nova štartna lista. To pa bo zahtevalo več zbranosti pri organizaciji. Glede televizijskega prenosa smo iskali rešitve že od trenutka, ko je bilo videti, da bodo težave. Prosto časovno okno za televizijski prenos je dopoldne. To je nenormalno zgodaj za biatlon, a tako je.« Odločitev dneva je nekajkrat ponovil pred množico medijev.

Bolj je rezalo kot pri minus 20

Drugi medijsko najbolj oblegan mož je bil Jakov Fak. Za sogovornika so ga kot enega najbolj prepoznavnih obrazov svetovnega biatlona želeli imeti norveški, nemški in češki novinarji. Razumljivo. Le kdo bi bil bolj primeren sogovornik o vremenu kot (skoraj) stalni prebivalec pokljuške planote. »Taka je odločitev. Sledi raztek. Jutri je nov tekmovalni dan. Vsak dan se počutimo drugače, a enako bo za vse,« se je Jakov Fak hitro sprijaznil, medtem ko je bilo dobro videti, da mu mraz, čeprav je bilo okoli ničle, med čakanjem seže do kosti. Ali kot je pripomnil Brane Gomilar, nesporno prvi s seznama pokljuških delavcev, da bolj reže kot pri minus dvajset. Eden redkih, ki bi si tekmo želeli, pa je bil veteran Klemen Bauer: »Podobno je kot v nemškem Oberhofu. Le da bi tam zraven še deževalo in pihal veter, pa bi tekmo vseeno izpeljali. Ne moti me, če so razmere tudi malce kaotične.«

Kot izkušen športnik ve, da je v slabih pogojih del konkurence bolj občutljiv. Ko je rahel vetrič povečal vidljivost, ko je Miklavž skočil na sani in bi nekaj sto gledalcev nemara lahko videlo do tarč, je zavzdihnil: »Saj bi šlo!« Trener Uroš Velepec je tako kot večina že vajen prilagoditev, opozoril pa je tudi na nekaj drugih podrobnosti: »Nekateri so nezadovoljni zaradi prestavitve, a nič ne pomaga. Za nekatere je to celo dobrodošlo, saj se razbremenijo, predvsem mlajši. Ko ventilček malce popusti, se sprostijo. Manj časa je za tuhtanje, kaj jih čaka.« Opozoril je še na eno zelo pomembno plat – pripravo smuči. Kako pomembno vlogo ima to, se kaže tudi po površini, ki jo na prireditvenem prostoru na Rudnem polju dobijo servisne ekipe z velikimi tovornjaki in po obsegu lahko konkurira televizijski produkciji. »Stroški za pripravo smuči se bodo za eno tekmo podvojili, kar ni ravno zanemarljivo za majhno ekipo. Poleg tega se bo povečal obseg dela v servisu, ne bodo veliko spali. In še napoved ni obetavna, saj naj bi snežilo. Za serviserje in nas trenerje bo divji ritem.«

Popoldne (ob 14.15) bo tekma biatlonk na 15 kilometrov. Ob Urški Poje in Poloni Klemenčič se je na debi v svetovnem pokalu včeraj pripravljala tudi nekdanja tekačica Lea Einfalt. »Tekem v svetovnem pokalu v tekih nisem seštela. Ne čutim pritiska v biatlonu,« pravi varovanka Andreje Mali.